Riksbanken svarar på Goodharts och Rochets utvärdering

På onsdagen lämnade Riksbanken sina synpunkter till finansutskottet på Goodharts och Rochets rapport ”Utvärdering av Riksbankens penningpolitik och arbete med finansiell stabilitet 2005–2010”.

Utvärderingen innehåller ett antal rekommendationer som Riksbanken har fått möjlighet att lämna synpunkter på. Riksbanken har överlämnat två separata remissyttranden till riksdagen: ett från direktionen som rör frågor inom direktionens verksamhetsområde och ett från fullmäktige om de frågor som faller inom fullmäktiges verksamhetsområde. Både direktionen och fullmäktige välkomnar utvärderingen. De noterar också inledningsvis att Goodharts och Rochets sammanfattande omdöme om Riksbankens penningpolitik och arbete med finansiell stabilitet under åren 2005–2010 är övervägande positivt.

 

Bakgrund

Våren 2010 beslutade finansutskottet att genomföra en andra extern och oberoende utvärdering av Riksbankens penningpolitik. Utvärderingen denna gång omfattar även Riksbankens arbete med den finansiella stabiliteten. Utskottet utsåg professorerna Charles Goodhart och Jean-Charles Rochet till att gemensamt genomföra utvärderingen, som offentliggjordes den 30 augusti 2011.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?