Riksbanken publicerar egna makroindikatorer på webbplatsen

Datum

Onsdagen den 8 juni kommer Riksbanken börja publicera makroindikatorer på den externa webbplatsen. Makroindikatorer är ett samlingsnamn för variabler som säger något om det aktuella läget i ekonomin eller den närmaste framtiden. På Riksbanken används en mängd olika makroindikatorer för att analysera utvecklingen i den svenska ekonomin.

 

De indikatorer som kommer att läggas ut är två olika mått på underliggande inflation, en resursutnyttjandeindikator (RU-indikatorn) och skattningar på slutliga löneutfall. Underliggande inflation mäter den mer varaktiga eller trendmässiga inflationen, eftersom effekter av priser som varierar mycket ges en mindre betydelse i dessa mått. Makroindikatorerna kommer att återfinnas under en ny huvudrubrik på Riksbankens webbplats som kommer att heta statistik.

 

De flesta makroindikatorer som Riksbanken använder i sin analys publiceras av andra institutioner såsom Statistiska centralbyrån (SCB), Konjunkturinstitutet (KI), Prospera, OMX och Eurostat. Några indikatorer beräknas och bearbetas på Riksbanken, såsom till exempel de som nu kommer att publiceras på webbplatsen. Dessa indikatorer används sedan en tid i Riksbankens löpande analys av svensk ekonomi och publiceras i den penningpolitiska rapporten eller används i de penningpolitiska beslutsunderlagen. Det känns därför angeläget att göra dem tillgängliga.

 

Makroindikatorerna kommer att publiceras och uppdateras regelbundet i samband med nya utfall för ingående data. För inflationsmåtten och löneskattningar betyder det publicering varje månad och för resursutnyttjandet varje kvartal.

Kontaktinformation

Christina Nyman, enhetschef för prognosenheten på avdelningen för penningpolitik eller presstjänsten, tel. 08-787 0200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?