Nytt nummer av tidskriften Penning- och valutapolitik

I andra numret av Riksbankens tidskrift publicerar vi fyra artiklar som berör olika frågor inom penningpolitik och finansiell stabilitet.

Henrik Lundvall och Andreas Westermark analyserar varför den naturliga räntan, det vill säga den realränta som är förenlig med ett normalt resursutnyttjande, varierar över tiden och hur den kan påverkas av störningar av det slag som noterats under finanskrisen.

 

Gudrun Gunnarsdottir och Sofia Lindh tar upp i sin artikel behovet av att vidta åtgärder för att utveckla marknaden för företagsobligationer i Sverige. Författarna analyserar resultaten av genomförda intervjuer och Riksbankens enkät om svenska icke-finansiella företags finansiering och konstaterar att marknaden för företagsobligationer blir viktigare när bankernas utbud av banklån till företag förväntas minska, bland annat till följd av de nya Basel III -reglerna.

 

Johannes Forss Sandahl, Mia Holmfeldt, Anders Rydén och Maria Strömqvist presenterar ett index som avser att spegla graden av stress på de marknader som är viktiga finansieringskällor för svenska banker, företag och hushåll.

 

Dale Gray och Andreas Jobst beskriver hur teorin för prisbetingade kontrakt (optionsteori) kan användas för att analysera hur risker sprids mellan banker och det finansiella systemet samt mellan det finansiella systemet och statens balansräkning. I sin artikel använder författarna empiriska exempel på finanskrisens effekter i USA , euroområdet och Sverige.

 

I tidskriften Penning- och valutapolitik publicerar Riksbanken fördjupad analys som berör penningpolitik, finansiell stabilitet, förvaltning av valutareserven samt internationellt samarbete om ekonomiska frågor och centralbankers verksamhet. Från och med 2011 ges tidskriften ut enbart på Riksbankens webbplats. Detta innebär att Riksbanken inte längre trycker tidskriften på papper.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?