Ingves: Talk is cheap – putting policies into practice

Datum

Den 16 november talade riksbankschef Stefan Ingves i San Francisco, USA, i egenskap av ordförande för Baselkommittén, om kommitténs nya arbetsmetoder för att se till så att Basel III-regelverket införs på ett enhetligt sätt.

Ingves inledde med att kort gå igenom några av de viktigaste lärdomarna från den finansiella krisen. Han konstaterade att problemen visserligen uppdagades på de amerikanska marknaderna men att de underliggande faktorerna som orsakade krisen går att hitta i de flesta banksystem.

 

Han konstaterade att det globalt överenskomna Basel III-regelverket är ett stort framsteg för att komma till rätta med problemen men poängterade samtidigt att de endast kommer att vara verkningsfulla om de införs konsekvent, på global nivå och inom en rimlig tidsram. För att säkerställa detta har Baselkommittén utvecklat helt nya arbetsmetoder. En viktig nyhet är att man har beslutat sig för att delegationer, sammansatt av representanter för Baselkommittén, ska besöka länder för att i detalj granska att nationella myndigheter och finansiella institutioner i praktiken inför Basel III reglerna i enlighet med vad man kommit överens om och att reglerna ger de effekter man tänkt sig. Ingves noterade avslutningsvis att Baselkommittén kommer ägna mycket resurser och tid framöver för att se till att regelverket införs på ett enhetligt sätt.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?