Riksbankens verksamhet 2008 präglades av finanskrisen

Datum

Riksbankens resultat 2008 ökade med 7,1 miljarder kronor till 11,2 miljarder kronor. Ökningen beror på dels Riksbankens åtgärder i samband med finanskrisen, dels utvecklingen på valuta- och räntemarknaderna under året. Det framgår av Riksbankens årsredovisning som i dag har överlämnats till riksdagen.

 

”2008 var ett mycket händelserikt år. Våren och sommaren utmärkte sig med kraftiga prisökningar på energi och livsmedel, och inflationen var den högsta på 15 år. Under hösten vände däremot utvecklingen då effekterna av den amerikanska finanskrisen spred sig och fick oväntade proportioner också i Sverige. Händelseutvecklingen hemma och i omvärlden krävde ett mycket snabbt och flexibelt arbete inom Riksbankens samtliga verksamheter.” Det säger riksbankschefen Stefan Ingves i sin kommentar till Riksbankens årsredovisning 2008.

 

I årsredovisningen presenteras bland annat en genomgång av de åtgärder som Riksbanken vidtog för att skapa förutsättningar för långsiktig makroekonomisk och finansiell stabilitet samt förbättra de finansiella marknadernas sätt att fungera. Riksbanken redogör också för effekterna av sitt penningpolitiska arbete och beskriver resultaten av sina övriga uppdrag under 2008. Årsredovisningen innehåller även Riksbankens balansräkning och resultaträkning.

 

Åtgärderna i samband med finanskrisen bidrog till att omslutningen i Riksbankens balansräkning ökade från 212 miljarder kronor 2007 till 700 miljarder kronor 2008. Även Riksbankens resultat ökade och uppgick i slutet av året till 11,2 miljarder kronor. Resultatet påverkades delvis av att Riksbanken i samband med finanskrisen under hösten utvidgade sin utlåning till de svenska bankerna, vilket ledde till att räntenettot ökade. Dessutom bidrog valutakurseffekten respektive ränteeffekten positivt till resultatutvecklingen.

 

Riksbanken publicerar en tryckt version av årsredovisningen den 30 mars 2009.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?