Chatt med riksbankschef Stefan Ingves den 21 december

Nu är chatten avslutad.

Här kan du läsa frågor och svar i efterhand.

Stort tack för alla frågor denna gång. God Jul och Gott Nytt År till Er Alla. Nya chattar följer 2017. Stefan Ingves
 • Hej Stefan, Riksbankens prognos visar på en reporänta på -0.60% under 2017, Vad måste ske för att ni inte ska sänka under 2017?
  Patric
  Svar: Att vi får rätt i vår prognos.
 • Hej Stefan, Just nu stiger inflationen i Sverige, anser du att den stiger för långsamt?
  Patric
  Svar: Vi gör en så god prognos som vi bara kan. Mot den bakgrunden, om vi får rätt i vår progos, så stiger inflationen gradvis i lagom takt.
 • Hej Stefan, Får ni på riksbanken SCB:s KPI-statistik innan oss andra?
  Magnus
  Svar: Nej vi får alla data samtidigt som alla andra.
 • Hej Stefan, Hur lågt är det tekniskt möjligt att sänka reporäntan?
  Lars
  Svar: Tekniskt finns det inga begränsningar, vad vi sedan väljer att göra är en helt annan sak. Vi är nöjda med - 0,50 procent just nu. (Tyvärr har vi en del tekniska problem just nu så svaren läggs ut ganska långsamt)
 • Hej Stefan, Varför väntar ni med att sänka reporäntan till -0.60% som eran prognos visar?
  Magnus
  Svar: Räntebanan beskriver en bedömning av hur vi ser på räntesättningen framöver just nu fanns det inget behov av att sänka räntan ytterligare.
 • Hej Stefan, Hur mycket får bankerna betala för minusräntan och vad tror du händer med den finansiella stabiliteten om dom tar ut kostnaden på bankkunderna?
  Patric
  Svar: Hur mycket bankerna betalar styrs av två faktorer, för det första hur mycket pengar man måste sätta in på Riksbankens konto och för det andra hur mycket man måste betala för att göra det. För närvarande är den sammanlagda kostnaden ca två miljarder per år, men å andra sidan så tjänar bankerna ca 100 miljarder per år så i det sammanhanget är den negativa räntan ett begränsat belopp.
 • Hej Stefan, Reporäntan infördes 1994, vad hete den innan och vad är skillnaden mer en namnet?
  Patric
  Svar: Innan pratade man mycket om Riksbankens Diskonto, väldigt många låneavtal och andra avtal för den delen var direkt knutna till Diskontot.
 • Hej Stefan, Finns det någon centralbank som har lägre styrränta än riksbanken?
  Fredrik
  Svar: Ja det finns det men samtidigt är det svårt att jämföra negativa räntor eftersom alla använder olika system för att beräkna den negativa räntan.
 • Hur mycket kommer den svenska ekonomin att påverkas efter att Donald Trump blivit president år 2017?
  Derin
  Svar: Mycket svårt att veta.Görs stora investeringar i säg infrastruktur ökar den globala efterfrågan och det kan påverka Sverige positivt men, å andra sidan, införs nya handelshinder kan det påverka oss negativt. Idag är det väldigt svårt att uttala sig om vad nettoresutalet blir.
 • Hej Stefan, Jag såg dig på tv under Nobelfesten, var det trevligt och hur många Nobelfester har du varit på? God jul och Gott nytt år!
  Patric
  Svar: Ja det var trevligt och framförallt trevligt för våra internationella gäster som aldrig varit med om något liknande.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?