Yttrande över remiss avseende Europeiska kommissionens förslag till direktiv om rätten att starta och driva affärsverksamhet i institut för elektroniska pengar

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen
103 33  STOCKHOLM

 

ERT DNR Fi2008/6162

VÅRT DNR 2008-845-STA

 

Riksbanken är positiv till en utveckling av elektroniska pengar som ett led i att uppnå säkra och effektiva betaltjänster. Riksbanken välkomnar därmed en översyn av direktivet om elektroniska pengar, men vill samtidigt påpeka att det även kan finnas andra faktorer som har bidragit till den långsamma utvecklingen av elektroniska pengar.

 

Elektroniska pengar har fördelen att fungera som ett substitut till kontanter. Trots den tekniska utvecklingen har dock elektroniska pengar inte börjat användas i den omfattning som förväntats, varken i Europa eller i Sverige. Det har framförts att en anledning till detta är utformningen av direktivet som reglerar denna verksamhet. Mot denna bakgrund anser Riksbanken att det är rimligt att se över direktivet.

 

Riksbanken vill dock i detta sammanhang påpeka att även andra faktorer sannolikt har hindrat att elektroniska betalningar vuxit i betydelse. Avsaknaden av enhetliga standarder är en sådan. Det gäller exempelvis för handel via Internet där det inte har funnits en enhetlig programvara som alla e-betalningsbolag anslutit sig till. Samma problem gäller för förskottsbetalda kort, som exempelvis ”cashkortet”. För att sådana kort ska kunna växa i omfattning krävs enkla och kostnadseffektiva metoder, både för att fylla på och nyttja denna betalningsform. Att förändra direktivet är således bara en del i arbetet att främja utvecklingen av elektroniska pengar.

 

På sikt ser Riksbanken att en sammanslagning av direktivet för elektroniska pengar med betaltjänstdirektivet är ett naturligt steg i arbetet för en mer enhetlig reglering av betaltjänster.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Jonas Milton.

 

 

Mattias Persson
                                                  Jonas Milton

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?