Ohlsson: Inflationsmålet – riktmärke för pris- och lönebildning
”Inflationsmålet är betydelsefullt för att pris- och lönebildning ska fungera väl. Därför är det viktigt att inflationsmålet är trovärdigt.” Det säger vice riksbankschef Henry Ohlsson när han på torsdagen håller tal vid Facken inom industrins konferens i Bålsta.
Vice riksbankschef Henry Ohlsson sammanfattar sitt tal
Den svenska arbetsmarknaden står nu inför en omfattande avtalsrörelse. Utfallet av den är viktigt för hela samhällsekonomin eftersom såväl företagens konkurrenskraft som de anställdas köpkraft kommer att påverkas.
Ohlsson påpekar att inflationsmålet är ett viktigt riktmärke som vägleder förväntningarna i ekonomin och på så vis lägger grunden för en välfungerande pris- och lönebildning. Syftet är att de ekonomiska aktörerna ska kunna planera långsiktigt exempelvis vid löneförhandlingar och att hushåll och företag ska kunna fatta goda ekonomiska beslut. Då skapas också förutsättningar för en god samhällsekonomisk utveckling med långsiktig ekonomisk tillväxt.
Han påpekar att även Industriavtalet från 1997 spelat en avgörande roll för lönebildningen. "Inflationsmålet och Industriavtalet har bidragit till högre reallöner jämfört med 1970- och 1980-talen. De har båda fungerat väl - och det kan de fortsätta att göra", konstaterar Ohlsson.
"Men idag oroas vi av den låga inflationen", säger Ohlsson. Riksbanken utformar därför penningpolitiken så att inflationen stiger mot målet och bidrar därmed med trovärdighet för inflationsmålet så att det fortsatt kan utgöra en utgångspunkt i avtalsrörelsen.
För att inflationen ska stiga mot målet har Riksbanken under våren sänkt styrräntan vid två tillfällen och beslutat att köpa statsobligationer. "Vi är beredda att göra mer om det skulle behövas. Samtidigt är det viktigt att färden tillbaka mot inflationsmålet sker i ordnade former så att inte produktion och sysselsättning hotas".
"Riksbanken vill slå vakt om inflationsmålet", slår Ohlsson fast.
Läs hela talet: Inflationsmålet – riktmärke för pris- och lönebildning