Flodén: Sverige behöver sitt inflationsmål
”Sverige behöver sitt inflationsmål. Inflationsmålet utgör ett nominellt ankare i den svenska ekonomin och är en viktig förklaring till den gynnsamma ekonomiska utvecklingen i Sverige under de senaste två decennierna”. Det säger vice riksbankschef Martin Flodén när han idag talar på tankesmedjan Fores.
Flodén: Sverige behöver sitt inflationsmål
"Inflationen har nu under flera år skjutit under inflationsmålet, och det gäller även om vi räknar bort effekterna av sjunkande energipriser och boräntor. Riksbankens expansiva penningpolitik med minusränta behövs för att bevara förtroendet för inflationsmålet, och det handlar alltså inte om att finjustera inflationen till 2 procent hela tiden", understryker Flodén.
I sitt tal på Fores bemöter Flodén den senaste tidens diskussion om att Riksbanken på olika sätt borde ompröva såväl sin politik som inflationsmålet.
- Sänk inte inflationsmålet – "Att sänka inflationsmålet löser inga problem. Det behövs högre, inte lägre, inflation och inflationsförväntningar för att få en varaktig uppgång i ränteläget. Dessutom skapar man knappast förtroende för penningpolitiken och penningvärdet genom att ändra målet när det blir motigt att nå upp till det", konstaterar Flodén.
- Risker med större tolerans för låg inflation – "Inflationen har varit låg länge och man kan inte räkna med att inflationen på sikt återvänder till 2 procent om penningpolitiken skulle visa ännu större tolerans för låg inflation. Man måste se de stabiliserade inflationsförväntningarna och den uppåtgående trenden för den underliggande inflationen i ljuset av den expansiva penningpolitiken, menar Flodén.
- Reporäntan är ett tveksamt verktyg för att dämpa skuldsättningen – Flodén understryker att Riksbanken länge varit oroad av utvecklingen med stigande skulder. Men reporäntan är ett trubbigt verktyg för att bromsa en ökning i hushållens skulder och bostadspriserna eftersom den påverkar så mycket annat i ekonomin. Han menar dessutom att det sannolikt skulle krävas en betydligt högre ränta än idag för att få tydlig effekt. "Inflationen och tillväxten skulle därmed förmodligen dämpas relativt kraftigt. Och varken en lägre inflation eller svagare tillväxt skulle bidra till en varaktig uppgång i ränteläget", påpekar Flodén.
Läs hela talet "Sverige behöver sitt inflationsmål" och de bilder som Flodén visar på Fores via länkarna här intill.