Wickman-Parak: Konjunkturbedömning kräver is i magen – min syn på omvärlden och Sverige
Penningpolitik måste baseras på prognoser och att basera dessa på katastrofscenarier är inte rimligt. Det framhöll vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak på tisdagen i ett anförande vid Luleå stadshus där hon redogjorde för sin syn på konjunkturläget i omvärlden och Sverige.
Eurokrisen präglas nu av valutgången i Grekland som skapat oro på världens finansmarknader. Det har i sin tur lett till att även andra skuldtyngda länder, som Spanien, drabbats av större oro. Wickman-Parak menade dock att det är rimligt att anta att eurokrisen kommer att lösas på ett ordnat sätt, så att en konjunkturnedgång liknande den efter Lehmankraschen hösten 2008 kan undvikas.
Hon ansåg också att det är viktigt att inte ha någon övertro på exaktheten i de mått som vi använder oss av för att bedöma konjunkturläget. Det är dessutom viktigt att inte dra för långtgående slutsatser av den nya statistik som hela tiden kommer in. "Vi bör inte läsa in för mycket i enskilda siffror, utan gradvis anpassa prognoserna allt eftersom ny statistik motiverar det. Samtidigt bör vi förstås vara beredda att genomföra större justeringar om omständigheterna så motiverar. Men penningpolitiken bör i normalfallet bedrivas gradvis, med lite "is i magen"" sa Wickman-Parak.
Läs hela talet i pdf-filen.