Jansson: Några aspekter på det ekonomiska läget
Det är nu dags för länder med svaga offentliga finanser att ta mer eget ansvar om vi på ett hållbart sätt ska kunna förbättra situationen i Europa. Detta framhöll vice riksbankschef Per Jansson när han på tisdagen höll ett anförande på Nordea där han redogjorde för sin analys inför det penningpolitiska beslutet i februari.
Utvecklingen i omvärlden präglas av skuldkrisen i euroområdet. Men medan många bedömare oroar sig för att de planerade finanspolitiska åtstramningarna ska dämpa tillväxten allt för mycket menade Jansson att han snarare oroar sig för att många länder gör för lite och agerar för långsamt. "Man måste fråga sig vad alternativet är", sa Jansson som dock påpekade att det trots allt görs vissa framsteg i Europa "i ungefär den takt som Riksbanken räknat med".
Den svaga utvecklingen i euroområdet har bidragit till att aktiviteten i den svenska ekonomin har bromsat in, vilket i sin tur har motiverat Riksbanken att sänka reporäntan. Nu väntas penningpolitiken förbli expansiv de närmaste åren och Jansson påpekade att det kan finnas risker med att ha en låg ränta under så lång tid. Till exempel finns en risk för att ekonomin överhettas, att inflationstakten blir för hög eller att hushållens skuldsättningsgrad ökar för mycket. Janssons slutsats mot bakgrund av den senaste tidens utveckling var dock att dessa risker är begränsade, åtminstone just nu. "Det var ett viktigt skäl till att jag kunde lägga min röst för en sänkning av reporäntan", sa Jansson.
Läs hela talet i pdf-filen.