Wickman-Parak: Väl avvägd penningpolitik har många dimensioner
Onsdagen den 26 januari höll vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak ett tal hos Swedbank, i vilket hon redogjorde för sitt penningpolitiska ställningstagande vid det senaste penningpolitiska mötet i december.
En väl avvägd penningpolitik handlar i dagsläget om att väga kortsiktiga obalanser i form av ett lågt underliggande inflationstryck och lågt resursutnyttjande mot motsatta tendenser som skymtar mot slutet eller bortom prognoshorisonten, konstaterade Wickman-Parak. Den räntebana som Riksbanken presenterade i december ansåg hon avspeglar en sådan avvägning ganska väl.
Hon poängterade att man som penningpolitisk beslutsfattare tvingas ta ställning till flera svårbedömda faktorer. Det är viktigt att dessa aspekter diskuteras från flera olika perspektiv. Wickman-Parak framhöll att det är bland annat därför vi har en direktion bestående av ekonomer med olika bakgrunder och kompetenser.
En svårbedömd faktor är de penningpolitiska förväntningar som har diskuterats mycket under senare tid. Wickman-Parak betonade här att terminsräntor under hösten har varit svåra att tolka i termer av penningpolitiska förväntningar på grund av att riskpremierna i Sverige och omvärlden har varit nedpressade på ett svårfångat sätt. Den överraskande starka utvecklingen i Sverige under senare tid har dock gjort att de penningpolitiska förväntningarna relativt omvärlden har skiftat upp. Detta har lett till att skillnaden mellan svenska och tyska räntor har ökat och samtidigt bidragit till en förstärkning av kronan.
En annan svårbedömd faktor är enligt Wickman-Parak den snabba utvecklingen av huspriser och hushållens skuldsättning. På sikt riskerar ganska många svenska hushåll att bygga upp finansiella obalanser som när de korrigeras kan få smärtsamma konsekvenser för enskilda hushåll och svensk ekonomi. Hon konstaterade att gradvis höjda räntor minskar riskerna för smärtsamma korrigeringar av finansiella obalanser längre fram.
Läs hela talet i pdf-filen.