Öberg: Samhällsekonomiska förutsättningar för lönebildningen

  • Datum:
  • Talare: Förste vice riksbankschef Svante Öberg
  • Plats: Medlingsinstitutet, Stockholm
På torsdagen talade förste vice riksbankschef Svante Öberg på Medlingsinstitutet om vikten av goda samhällsekonomiska förutsättningar för lönebildningen.

Sammanfattning

Sedan mitten av 1990-talet har lönebildningen förbättrats jämfört med 1970- och 1980-talen. Öberg pekade särskilt på tre viktiga förändringar som varit avgörande: det finanspolitiska ramverket, penningpolitiken med inflationsmål, samt att själva lönebildningen har förbättrats till följd av bland annat Industriavtalet.

 

De två senaste avtalsförhandlingarna har förts under vitt skilda förutsättningar. Avtalsåret 2007 var toppen på en högkonjunktur och medförde för höga löner ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Avtalen under 2010 var istället återhållna eftersom de tillkom under finanskrisen och bidrog därför till att mildra effekterna av krisen.

 

Öberg menade att de samhällsekonomiska förutsättningarna inför höstens avtalsrörelse är goda och att lönebildningen troligen kommer att fungera väl även under de kommande åren. Men enligt Öberg finns det en risk att den snabba förbättringen av arbetsmarknaden kan driva upp löneökningarna mer än vad som förväntades i Riksbankens senaste prognos. En annan risk är att den tillfälligt höga KPI-inflationen kan påverka löneförväntningarna.

 

Om lönerna ökar snabbare än väntat kan det leda till högre inflation, arbetslöshet och räntor. En något lägre löneökningstakt än i Riksbankens prognos kan i stället leda till lägre inflation, arbetslöshet och räntor. Ur ett vidare välfärdsperspektiv vore detta att föredra.

 

Öberg betonade att Riksbanken inte är en part i avtalsförhandlingarna; det är arbetsmarknadens parter som sluter avtalen. Men penningpolitiken går ut på att hålla inflationen på en låg och stabil nivå. Det underlättas av att lönebildningen fungerar väl. ”Min bedömning är att lönebildningen kommer att fortsätta att fungera väl även de kommande åren. Därför finns det anledning att se fram emot de kommande avtalsförhandlingarna med tillförsikt” avslutade Öberg.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?