Ingves: Inledning om penningpolitiken
Riksbankschefen Stefan Ingves inledde utfrågningen om penningpolitiken i riksdagens finansutskott med att beskriva var vi kommer ifrån, var vi befinner oss och vart vi är på väg och motiven för det räntebeslut som direktionen fattade för ett par veckor sedan.
Idag vet vi att finanskrisen för Sveriges del i huvudsak yttrade sig i form av minskad efterfrågan i omvärlden. Världshandeln föll kraftigt, liksom Sveriges export. Sverige är en liten öppen ekonomi med ett stort exportberoende, och BNP under 2009 sjönk med över 5 procent, vilket innebar det kraftigaste fallet sedan andra världskriget.
Sveriges BNP-tillväxt är nu mycket hög i såväl ett historiskt som internationellt perspektiv. Enligt nya siffror uppgick BNP-tillväxten under 2010 till 5,5 procent. Det är den högsta tillväxten sedan 1970. Det har alltså varit mycket stora svängningar i ekonomin de senaste åren. Efter utvecklingen under 2009, som innebar det kraftigaste fallet i BNP sedan andra världskriget, har vi under 2010 i stället upplevt den största ökningen av BNP på 40 år. Sverige tillhör nu de ekonomier i världen som har högst BNP-tillväxt. Samtidigt är indikatorerna mycket starka, vilket tyder på en fortsatt hög tillväxt i inledningen av 2011.
Återhämtningen av Sveriges ekonomi efter finanskrisen har nu kommit en bra bit på väg. Produktionen är i stort sett tillbaka till nivån före krisen, och arbetslösheten sjunker tillbaka. Vår bedömning av utvecklingen är att den höga tillväxten i ekonomin gradvis avtar framöver och närmare sig normala nivåer. Arbetsmarknaden är på väg att återhämta sig och arbetslösheten sjunker. Priserna på världens råvarumarknader ökar och resursutnyttjandet är på väg upp, vilket bidrar till att inflationen stiger framöver. Svensk ekonomi och penningpolitik håller på att normaliseras. En balanserad utveckling av den svenska ekonomin förutsätter en gradvis höjning av reporäntan mot mer normala nivåer.
Läs hela talet i pdf-filen.