Ingves: Basel III – välbehövliga regler för en säkrare banksektor
Tisdagen den 1 februari höll riksbankschef Stefan Ingves ett tal hos Sveriges Finansanalytikers Förening i vilket han gav sin syn på de nya reglerna för banker, Basel III, och diskuterade vilka effekter vi kan vänta oss att de får i Sverige.
Han inledde med att konstatera att finanskrisen uppenbarat fundamentala brister i det nuvarande regelverket för banker (Basel II) och att dessa måste åtgärdas. Framförallt har det visat sig att bankerna har tillåtits hålla alldeles för lite och för dåligt kapital och att regelverket har underskattat en mängd risker i bankernas verksamheter.
Ingves beskrev syftet med Basel III – att skapa globala minimiregler som stärker bankernas förmåga att hantera förluster och minskar sannolikheten för nya finansiella kriser. Reglerna innebär att bankerna framöver måste hålla mer kapital av bättre kvalitet. Han poängterade dock att Basel III inte enbart handlar om kapital utan innehåller många viktiga delar, bland annat helt nya krav på bankernas likviditetshantering och begränsningar av bankernas skuldnivåer.
Ingves välkomnade de nya reglerna och menade att det är viktigt att bankerna stärker sina buffertar för att vi ska undvika nya kriser. Mot bakgrund av utvecklingen i svensk ekonomi, där utlåningen till hushållen ökat i en hög takt och de svenska bankernas blivit allt mer beroende av finansiering från de internationella kapitalmarknaderna, ifrågasatte han dock om de nya reglerna är tillräckliga. Han menade att det i vart fall finns goda skäl för svenska myndigheter att fundera över om vi bör vidta extraåtgärder, alternativt gå snabbare fram än planerat i Basel III.
Han radade upp ett antal möjligheter, vilka bland annat handlar om att tidigarelägga introduktionen av de nya likviditetsstandarderna, att lägga till krav på likviditetsmatchning per valuta, att införa kassakrav för att dämpa utlåningen till hushållen och höja riskvikterna för bostadslån.
Avslutningsvis noterade Ingves att det finns ett antal områden som Basel III inte behandlar men som kommer att diskuteras ivrigt framöver. Hit hör hur vi ska hantera banker som får problem, hur vi ska förhålla oss till systemviktiga aktörer och hur vi ska lösa utmaningarna med gränsöverskridande banker.
Läs hela talet i pdf-filen.