Ingves: Att hantera en bankkris – lärdomar från Europa
Riksbankschef Stefan Ingves höll ett tal om vad han anser utgöra de viktigaste principerna för en effektiv krishantering.
Eftersom nya kriser med all säkerhet kommer att inträffa menade han att vi måste vara villiga att lära av våra misstag – och även av våra framgångar – för att förbättra hanteringen av finanskriser. Huvudbudskapet var att eftersom det är bökigt, tidskrävande och kostsamt att hantera en finanskris måste tillsynsmyndigheter och andra myndigheter hålla sig till tre grundläggande principer: för det första, att samarbeta, för det andra, att agera snabbt, och för det tredje, att vara ekonomiskt smarta.
Riksbankschefen tog upp flera exempel – de flesta hämtade från den senaste finanskrisen – där dessa krishanteringsprinciper inte följdes, vilket fick skadliga konsekvenser för den finansiella stabiliteten och ekonomin som helhet. Han talade också om hur reglering kan underlätta – men också försvåra – en tillämpning av krishanteringsprinciperna.
Han hävdade att tillsynsreformen i Europa är av avgörande betydelse för att ge tillsynsmyndigheter och andra myndigheter de verktyg de behöver för att förhindra att kriser uppstår eller för att hantera dem på ett effektivare sätt om så ändå sker. För att man ska kunna hantera en bankkris på ett effektivt sätt behövs det framför allt särskilda ordningar för avveckling av banker. Stefan Ingves betonade att vi måste agera medan det fortfarande finns en politisk vilja att reformera regelverket för krishantering. När bankerna har börjat bli lönsamma igen kan tillfället att få politiskt gehör för en sådan reform mycket väl ha gått oss ur händerna.
Läs hela talet i pdf-filen.