Ingves: Finansiell stabilitet – vart är vi på väg?

  • Datum:
  • Talare: Riksbankschef Stefan Ingves
  • Plats: Bankföreningen, Stockholm

Den finansiella krisen har blottlagt brister i regelverk och tillsyn. Diskussionerna har därför påbörjats kring den framtida utformningen av regelverk och tillsyn.

I mitt anförande diskuterar jag ett antal förslag till förändringar i den internationella regleringen av banker. Jag resonerar även kring innehållet i ett framtida systemriskförebyggande arbete med fokus på Sverige.

 

Något som jag välkomnar i den internationella debatten är att man diskuterar behovet att efter krisen generellt höja kapitalkraven och skärpa kvalitetskraven på det kapital som ska räknas in i kapitalbasen. Lärdomar från krisen pekar också mot att kraven på bankernas likviditetshantering behöver skärpas. Det är dock viktigt att betona att merparten av de regelförändringar som jag tar upp inte bör genomföras förrän situationen i det finansiella systemet har normaliserats.

 

När det gäller ett framtida systemriskförebyggande arbete kommer dialog med bankerna och varningar att vara fortsatt viktiga redskap. Men myndigheter behöver också kunna tillämpa regler och verktyg mer kraftfullt än tidigare.

 

Internationaliseringen av det finansiella systemet ställer nationella myndigheter inför en särskild utmaning. Det är i dag svårt för myndigheter att begränsa systemrisker som byggs upp utanför landets gränser. Detta ställer krav på att samarbetet mellan myndigheter i olika länder ytterligare utvecklas. Vi behöver också fundera på vilka åtgärder vi mer specifikt skulle kunna vidta för att begränsa de risker som byggs upp utanför våra gränser. 

 

Jag har i mitt yrkesliv varit med om två finansiella kriser i mitt eget land. Det är minst en kris för mycket och jag vill definitivt inte vara med om en tredje. Därför anser jag att det är viktigt att vi i dag går från ord till handling och ser till att vi får på plats det regelverk och de verktyg som gör det möjligt för oss att bedriva ett effektivt stabilitetsarbete. Samtidigt måste vi vara vaksamma så att reformerna bibehåller det finansiella systemets effektivitet.

 

Läs hela talet på bifogad pdf.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?