Försäljningen av Tumba Bruk

Riksbanken har tecknat ett slutgiltigt avtal med det amerikanska företaget Crane & Co om försäljning av AB Tumba Bruk. Avtalet baseras på den avsiktsförklaring som tecknades i slutet av oktober. Köpeskillingen uppgår till 15 miljoner dollar.

Försäljningen omfattar pappersbruket för sedelpapper och sedeltryckeriet. Myntverket ingår inte i försäljningen, utan säljs till  finska statens myntverk, Rahapaja Oy. De delar av bruksområdet som har ett kulturhistoriskt värde kommer att skiljas av och avses föras över till Statens Fastighetsverk för att långsiktigt bevaras.

Crane & Co övertar ledningen av Tumba Bruk från årsskiftet 2001/2002. Tumba Bruk byter samtidigt namn till Crane AB. Riksbanken har tecknat ett leveransavtal med Crane & Co om fortsatt produktion av svenska sedlar.

Crane & Co är ett 200-årigt familjeägt företag som sedan mer än 100 år levererat sedelpapper till det amerikanska finansdepartementets Bureau of Engraving and Printing, som bl.a. trycker de amerikanska dollarsedlarna. Crane tillverkar också sedelpapper för export samt finpapper.

Ytterligare information lämnas av:
Bitr. avdelningschef Björn Hasselgren, tel 070-394 03 08,
VD Lansing E. Crane, Crane & Co, tel 001-413-684 62 02.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?