Riksbankens föreberedelsearbete inför millennieskiftet
I en redogörelse idag för riksdagens finansutskott sade vice riksbankschef Kerstin Hessius följande om Riksbankens förberedelsearbete inför millennieskiftet:
"Den finansiella sektorn måste fungera smidigt när vi går över från ett årtusende till ett annat. Omfattande resurser har därför lagts ned på åtgärder för att minimera riskerna för eventuella tekniska problem och se till att alla system klarar övergången. Det handlar om att anpassa systemen och testa att de fungerar samt att bygga upp beredskapsplaner och reservrutiner om något trots allt skulle gå fel. Finansinspektionen har noga följt alla större och medelstora institut i finanssektorn och konstaterade i sin senaste rapport från den 30 september att finanssektorn är väl rustad inför millennieskiftet.
Riksbankens roll i detta sammanhang är kopplad till våra ordinarie centralbanks-uppgifter d v s att bedriva penningpolitik, främja ett säkert och effektivt betal-ningsväsende och se till att det finns tillräckligt med sedlar och mynt i ekonomin. Förutom att Riksbanken internt är väl förberedd både avseende IT-anpassning, tester och reservrutiner måste vi noga följa utvecklingen på områden som kan påverka vår verksamhet. Jag ska idag redovisa våra bedömningar och åtgärder på dessa områden.
Penningpolitik
Riksbanken bedömer i dagsläget att den ekonomiska aktiviteten inte kommer att påverkas i någon större utsträckning till följd av millennieskiftet. Tillgänglig information tyder på att riskerna är små för att betydande produktionsstörningar ska uppstå. Det finns förväntningar i företagssektorn om att millennieskiftet kommer att ge en svagt positiv effekt på efterfrågan särskilt under hösten.
Eventuella tekniska fel brukar framhållas som den största risken i samband med millennieskiftet. Riksbanken har därför - i samarbete med bankerna - särskilt granskat system för att säkerhetsställa att transaktioner på penning- och valutamarknaden kommer att fungera normalt. Resultatet av denna granskning har varit tillfredsställande.
Finansiell stabilitet
Förtroendefrågorna är av stor vikt för den finansiella stabiliteten. Om marknaden eller betalningssystemet förväntas fungera sämre kan det leda till att marknadsaktörerna förändrar sitt beteende eller att allmänheten efterfrågar mer kontanter. Detta kan i sin tur skapa oro för bristande likviditet i betalningssystemet och större svårigheter för bankerna att refinansiera sig.
Riksbanken ser ingen grund för en sådan oro. Bankerna har rätt att låna så mycket de behöver från Riksbanken mot säkerhet. Vidare är tillgången i marknaden och hos bankerna på dessa säkerheter god och bör således inte utgöra någon restriktion för upplåningen. Vi har därför inte, som vissa andra centralbanker, sett behov av att annonsera särskilda lånemöjligheter inför millennieskiftet.
Allmänhetens förtroende för bankväsendets förmåga att klara av problem kring 2000-årsskiftet har ökat under året. (Bild). Riksbanken vill ändå fortsätta att sprida saklig information och kunskap om millenniefrågorna. Vi har därför givit ut en broschyr som beskriver betalningssystemets funktionssätt och bankernas förberedelsearbete. Broschyren kommer att finnas på post- och bankkontor inom den närmaste tiden.
Kontantförsörjningen
Vi bedömer inte att millennieskiftet kommer att leda till någon brist på sedlar och mynt. En något större ökning än normalt av kontantefterfrågan förväntas kring millennieskiftet, men Riksbanken har stora kontantlager och bankerna och vårt dotterbolag PSAB kommer att verka för att kontanter ska finnas på rätt ställe vid rätt tidpunkt.
I det fortsatta arbetet inför övergången till det nya årtusendet kommer vi att följa utvecklingen på de områden som berör Riksbankens verksamhet och i samarbete med såväl svenska aktörer som våra utländska kollegor verka för att övergången till år 2000 sker utan allvarliga störningar. I publikationer, tal och pressmeddelanden kommer vi att fortsätta att lämna information om åtgärder och bedömningar."