Inflationsrapporten: Konjunkturuppgång och något stigande pristryck
Datum
1999-12-09
Riksbankens direktion beslutade vid sitt sammanträde onsdagen den 8 december att hålla reporäntan oförändrad på 3,25 procent. Beslutet tillämpas från onsdagen den 15 december. Direktionens beslut baseras på den analys av inflationsutsikterna som idag presenteras i Riksbankens inflationsrapport.
Inflationsrapportens slutsats är att inflationen korrigerad för tillfälliga effekter av indirekta skatter, subventioner och ränteförändringar kommer att öka svagt och något överstiga målet på två års sikt vid en oförändrad reporänta på 3,25 procent.
De internationella konjunkturutsikterna har förbättrats ytterligare sedan föregående inflationsrapport. Tillväxten inom OECD-området bedöms nu bli drygt 2,5 procent per år 1999-2001. Kronkursen bedöms stärkas, men i en något långsammare takt än i föregående rapport. Tillsammans med högre priser på olja och andra råvaror, väntas detta leda till att de svenska importpriserna utvecklas något starkare än i föregående inflationsrapport. Importprisutvecklingen framstår dock fortfarande som svag och bedöms hålla tillbaka uppgången i inflationen.
Svensk ekonomi är inne i en bred och stabil konjunkturuppgång. Det finns skäl att räkna med att den inhemska efterfrågan kommer att växa snabbt, samtidigt som den ljusare internationella konjunkturen väntas bidra till en något gynnsammare utveckling av nettoexporten. Sammantaget bedöms BNP växa med 3,4 procent 1999, 3,7 procent 2000 och 3,3 procent 2001.
Den förhållandevis snabba tillväxten i den samlade efterfrågan kommer successivt att ta ekonomins lediga resurser i anspråk. Efterhand kan kapacitetsrestriktioner börja göra sig gällande och påverka prisutvecklingen. I nuläget finns det dock inget som tyder på att en markerad bristsituation i ekonomin kommer att uppstå under prognosperioden.
Allmänhetens inflationsförväntningar har fortsatt att öka något på kort sikt, men ligger fortfarande på en låg nivå. Inflationen väntas underskrida 2 procent på ett års sikt, medan förväntningarna på längre sikt ligger i linje med målet. Det senare förhållandet bör bidra till att mildra inflationsimpulserna från den starkare konjunkturen.
I inflationsrapportens huvudscenario bedöms inflationen, mätt med UND1X, uppgå till 1,8 procent på ett års sikt och 2,2, procent på två års sikt vid en oförändrad reporänta. Inflationen bedöms därmed, trots höjningen av reporäntan i november, bli marginellt högre än i föregående inflationsrapport. Detta förklaras främst av att prisutvecklingen på importerade varor inte, i samma utsträckning som tidigare antagits, förmår motverka ett stigande inhemskt inflationstryck.Det bedöms fortsatt finnas en viss uppåtrisk i inflationsbedömningen. Importprisutvecklingen kan komma att utvecklas starkare och inflationen kan komma att reagera kraftigare än i huvudscenariot på den starka tillväxten i efterfrågan. Det kan inte heller uteslutas att löneutvecklingen blir starkare. Med beaktande av riskbilden är bedömningen av UND1X-inflationen ungefär 0,1 procentenheter högre än i huvudscenariot, dvs. 1,9 procent på ett års sikt och 2,3 procent på två års sikt.
Sammantaget befinner sig svensk ekonomi i en stark konjunkturuppgång med ett gradvis stigande pristryck. Höjningen av reporäntan i november skapade förutsättningar att hålla reporäntan oförändrad under resten av året. Om ekonomin utvecklas i linje med Riksbankens bedömning, kan inte penningpolitiken framöver fortsätta att vara så expansiv som i nuläget.
Protokollet från direktionens penningpolitiska diskussion under gårdagens sammanträde kommer att publiceras den 11 januari.
En presskonferens kommer att hållas kl. 10.00 på Riksbanken, Malmskillnadsgatan 7. För deltagande erfordras presslegitimation. Vid presskonferensen deltar Lars Heikensten, första vice riksbankschef, Hans Lindberg, biträdande chef vid ekonomiska avdelningen och Hans Lindblad, enhetschef.
Inflationsrapporten kan beställas från Information Riksbanken, e-post: info@riksbank.se , fax: 08-787 05 26, tel. 08-787 01 00 eller laddas ned från hemsidanwww.riksbank.se, under rubriken Publikatoner/Inflationsrapport.