Förtydliganden av penningpolitikens uppläggning

Direktionen beslutade vid sitt sammanträde den 4 januari 1999 att målformuleringen för penningpolitiken ligger fast. Direktionen gav samtidigt 1:e vice riksbankschef Lars Heikensten i uppdrag att ge förslag till förtydliganden av penningpolitikens uppläggning. Vidare skulle förslag lämnas till hur en löpande utvärdering av penningpolitiken skulle kunna utformas.


Vid sitt sammanträde 4 februari beslutade direktionen om sådana förtydliganden. Normalt sett inriktas penningpolitiken på att uppnå målet 2 procent, +/- 1 procentenhet, definierat i termer av konsumentprisindex på 1 till 2 års sikt. Det finns dock två skäl att avvika från denna beslutsregel. För det första kan KPI i det relevanta tidsperspektivet pressas upp eller ner av någon eller några faktorer som inte bedöms påverka inflationen varaktigt. Exempel på sådana faktorer utgör förändringar i räntekostnader, indirekta skatter och subventioner. Ett annat skäl för att avvika från beslutsregeln kan vara att en snabb återgång till målet när en större avvikelse har inträffat ibland kan vara förenad med stora realekonomiska kostnader. Om någon av ovanstående situationer föreligger kommer Riksbanken i förväg att klargöra hur stor avvikelse från inflationsmålet definierat i termer av KPI som kan vara motiverad på 1-2 års sikt.


Det är samtidigt angeläget att poängtera att det är komplicerat att avgöra vad som ska ses som tillfälliga effekter eller ej. Av särskild vikt för Riksbankens bedömningar är om störningarna påverkar inflationsförväntningarna. I så fall bör de beaktas när penningpolitiken läggs fast.


Det är särskilt angeläget att underlätta en utvärdering av penningpolitiken mot bakgrund av Riksbankens mer självständiga ställning från årsskiftet. Genom förtydliganden enligt ovan underlättas en utvärdering av penningpolitiken i efterhand. Riksbanken kommer regelbundet att redogöra för utfallet av politiken i samband med riksbankschefens första framträdande varje år i riksdagens finansutskott. Om KPI fallit utanför Riksbankens toleransintervall kommer orsakerna till det att förklaras.

Ytterligare frågor besvaras av Claes Berg, chef för ekonomiska avdelningen,tel. 08 – 787 01 83.







 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?