Redogörelse för penningpolitiken 2014

Datum

Varje år granskar och utvärderar riksdagens finansutskott Riksbankens penningpolitik under de närmast föregående åren. Inför den utvärdering som görs under våren sammanställer Riksbanken en Redogörelse för penningpolitiken. I Redogörelsen för 2014 konstaterar Riksbanken följande:

Inflationen var under Riksbankens inflationsmål på 2 procent

Återhämtningen i konjunkturen fortsatte under 2014. BNP-tillväxten var högre än året innan och sysselsättningen fortsatte att stiga. Men inflationen var lägre än Riksbankens mål på 2 procent. KPI-inflationen var i genomsnitt -0,2 procent, vilket till stor del beror på de stora räntesänkningar som Riksbanken genomfört de senaste åren och som pressat ner hushållens boräntekostnader. Men även utan ränteeffekter var inflationen låg, KPIF-inflationen var i genomsnitt 0,5 procent. Inflationsförväntningarna sjönk något under året, även på lång sikt.

Vad höll nere inflationen?

Konjunkturläget, både i Sverige och bland våra viktiga handelspartners har varit förhållandevis dämpat. Det har bland annat bidragit till att företagen haft svårt att höja sina priser i samma takt som deras kostnader ökat. Det finns också tecken på att ökad konkurrens och osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen har hållit tillbaka prisökningarna. Det kraftiga fallet i oljepriset under andra halvåret bidrog också till att pressa ned inflationen.

Riksbanken svarade på den låga inflationen med kraftiga räntesänkningar

För att den låga inflationen skulle stiga mot målet tillräckligt snabbt och för att minska risken att inflationsförväntningarna på längre sikt skulle fortsätta falla sänkte Riksbanken reporäntan i flera steg ner till historiskt låga nivåer.

Alla prognosmakare överraskades av den låga inflationen

En jämförelse av prognoserna från olika bedömare visar att den låga inflationen 2014 överraskade alla prognosmakare. Ser man till prognosförmågan över en längre period är det överlag små skillnader mellan olika bedömare. Riksbanken har gjort jämförelsevis bra prognoser för BNP, arbetslöshet och KPIF-inflationen medan precisionen för reporäntan och därmed också KPI-inflationen varit sämre.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?