Datum
2015-05-19
Riksbanken har som mål att inflationen mätt med konsumentprisindex (KPI) ska vara 2 procent. Men vad är egentligen KPI? Hur mäts det? I den ekonomiska kommentaren ”Hur mäts inflationen?” förklarar Jesper Johansson, rådgivare på Riksbankens avdelning för penningpolitik vad som döljer sig bakom inflationsmåttet KPI.
Hur mäts KPI?
"KPI ska spegla hur priserna på de varor och tjänster som hushållen konsumerar utvecklas i snitt. Varje månad samlar Statistiska centralbyrån (SCB) in hundratusentals priser från tusentals försäljningsställen, dels direkt i butikerna, dels via internet eller telefon. Sedan beräknar SCB indexar och väger samman dessa efter hur hushållen fördelar sin konsumtion. Lägger hushållen till exempel en stor andel av sina pengar på resor, ja då får de priserna en tyngre vikt i KPI. Till slut har man ett konsumentprisindex. "
Allt fler köper musik via nätet istället för på CD-skivor, fångar KPI det?
-"Ja, så kallade streamingtjänster av musik ingår i KPI. Prisutvecklingen på streamad musik mäts som en egen tjänst vid sidan av prisutvecklingen på CD-skivor. Själva bytet av musikkonsumtion från CD-skivor till streaming kommer därmed inte påverka KPI direkt. Däremot kan priserna på CD-skivor påverkas indirekt när allt fler använder streamingtjänster samtidigt som vikten för CD-skivor minskar."
Datorer blir billigare och billigare, hur påverkar det KPI?
"Att datorer blir billigare drar ner KPI. Dessutom blir de bättre och bättre, vilket också bidrar till en lägre inflationstakt enligt KPI. Man får helt enkelt mer för pengarna."
Är det saker som billigare datorer och musik som gjort att inflationen är så låg idag?
"Man måste komma ihåg att inflation är förändringen av den allmänna prisnivån, vissa priser ökar långsammare och andra snabbare än genomsnittet. Jag skulle säga att det delvis är fallande priser på hemelektronik som håller nere ökningstakten i KPI. Men teknikprodukter har fallit i pris under många år och de senaste åren har dessa priser faktiskt fallit mindre än tidigare. Det är snarare grupper som inte påverkas direkt av den så kallade digitaliseringen och globaliseringen som fallit mer än vanligt, bland annat hyror och bilreparationer."
Ingår huspriser i KPI?
"Fastighetspriser finns inte med som en egen undergrupp i KPI. Men SCB mäter olika kostnader som hushållen har för sitt boende, såsom räntekostnader och hyror. Fastighetspriserna kommer delvis in i boendeposten i KPI genom att hushållens räntekostnader för boende baseras på inköpspriset på deras hus. När huspriserna stiger fångar KPI det genom att det ökar hushållens räntekostnader. "
Är KPI ett bra mått på inflationen?
"Ja, det tycker jag. Det fångar en mycket stor del av hushållens konsumtion, är väl genomlyst och det mest kända måttet hos allmänheten. Men en pedagogisk svårighet med KPI är just att det innehåller räntekostnader. När Riksbanken sänker reporäntan för att inflationen ska stiga får det istället en motverkande effekt på inflationen mätt med just KPI, eftersom det tekniskt dras ner när räntekostnaderna faller. Därför behöver vi också titta på andra mått än KPI, till exempel KPI med fast ränta (KPIF). Det är inte alltid helt lätt att förklara. Just det här med den stora direkta påverkan av förändrade bostadsräntor är lite unikt för Sveriges KPI och gör det också svårt att rakt av jämföra KPI-inflationen med inflationstakten i omvärlden."