Redogörelse för penningpolitiken 2012
Datum
2013-03-27
Varje år granskar och utvärderar riksdagens finansutskott den penningpolitik som Riksbanken fört under de närmast föregående åren. Inför den utvärdering som görs under våren sammanställer Riksbanken en skriftlig redogörelse, Redogörelse för penningpolitiken (tidigare Underlag för utvärdering av penningpolitiken).
Sämre konjunkturutsikter ledde till lägre inflation
Den svaga konjunkturutvecklingen i euroområdet påverkade svensk ekonomi påtagligt under 2012. Efterfrågan i Sverige bromsade in, inflationstrycket blev lägre, vilket gjorde det svårare för företagen att höja priserna. Under de senaste åren har kronan stärkts mot långsiktigt mer normala nivåer. Det har också bidragit till ett lågt inflationstryck.
Inflationen under målet under 2012
Inflationen, mätt både som KPI och KPIF (KPI med fast bostadsränta) blev i genomsnitt ungefär 1 procent under 2012. Att inflationen blev lägre än Riksbankens mål på 2 procent berodde till stor del på att konjunkturutvecklingen i omvärlden blev betydligt sämre än väntat och de effekter det fick på svensk ekonomi. Samtidigt låg inflationsförväntningarna på lång sikt nära 2 procent, vilket visar att allmänheten har ett fortsatt förtroende för att Riksbanken kommer att uppnå sitt inflationsmål.
Låg ränta för att nå inflationsmålet
För att stödja den ekonomiska utvecklingen och föra inflationen tillbaka mot målet sänkte Riksbankens direktion under 2012 reporäntan från 1,75 procent till 1,0 procent. Prognoserna för reporäntan, den så kallade reporäntebanan, sänktes också under året. Ledamöterna i Riksbankens direktion var under året eniga om att reporäntan successivt behövde sänkas men det fanns olika uppfattningar om hur mycket.
Läs mer i rapporten Redogörelse för penningpolitiken 2012 (tidigare Underlag för utvärdering av penningpolitiken.)