Inflationsmålet 20 år – lärdomar och utmaningar
Datum
2013-05-30
För 20 år sedan beslutade Riksbanken att penningpolitiken skulle inriktas mot att uppfylla ett inflationsmål. I januari 1993 meddelades att målet från och med 1995 skulle vara en inflationstakt på 2 procent.
Sedan dess har inflationen i Sverige gått från att ha varit hög och kraftigt varierande, som under 1970- och 1980-talet, till låg och mer stabil. Detta har skapat bra förutsättningar för en god ekonomisk utveckling i landet.
För att uppmärksamma att det är 20 år sedan inflationsmålet infördes anordnar Riksbanken ett heldagsseminarium för inbjudna den 3 juni 2013. Seminariet är ett tillfälle att diskutera inflationsmålet, vilka lärdomar man kan dra efter 20 år och vilka utmaningar som målet nu står inför, bland annat som en följd av den finansiella krisen.
Ett antal centralbankschefer och namnkunniga ekonomer har bjudits in till konferensen. Bland annat deltar riksbankschef Stefan Ingves, vice riksbankschef Karolina Ekholm, Stefan Gerlach, vice centralbankschef på Irlands centralbank, John C. Williams, chef för Federal Reserve Bank of San Fransisco och Michael Woodford, professor vid Columbia University.
Program för seminariet: "Two Decades of Inflation Targeting: Main Lessons and Remaining Challenges ".