Därför behövs valutareserven

Datum

Ett nytt utredningsförslag om valutareserven ligger på regeringens och riksdagens bord. Förslaget går ut på att Riksbanken bör krympa valutareserven kraftigt till en specifik beloppsgräns. Utöver det föreslås att Riksbanken ska kunna begära att Riksgälden lånar upp mer om behov uppstår.

 

Riksbanken anser att det vore bättre att förbättra den demokratiska insynen och kontrollen kring frågor om när och hur valutareserven används, hellre än att införa en specifik beloppsgräns för hur mycket medel som omedelbart ska finnas tillgängligt vid en kris. De tre viktigaste skälen är:

 

Svenska banker har stor utlandsupplåning. Sverige är ett litet land med ett relativt stort marknads- och valutaberoende banksystem. Vid finanskrisen var hela det finansiella systemet tidvis under mycket hård och akut likviditetspress. Det som inte kunde hända hände. 2008-2009 stödde svenska myndigheter det svenska banksystemet med likviditet i utländsk valuta med som mest motsvarande 450 miljarder kronor. Det ställer höga krav på Riksbanken att snabbt kunna hantera eventuella nya kriser.

 

IMF har varnat Sverige. Syftet med att centralbanker runt om i världen har en valutareserv är att landet vid en finansiell kris kan agera snabbt och effektivt. Den svenska valutareserven har byggts på, bland annat efter synpunkter från Internationella valutafonden, IMF, som har ansett att den svenska valutareserven bör förstärkas. IMF har uttryckt sitt stöd för de ökningar av valutareserven som Riksbanken har genomfört. IMF anser att det är viktigt att medlen är omedelbart tillgängliga vid en kris och att det talar för förstärkningar i förebyggande syfte.

 

EU-anpassning av regelverket. Riksbanken är, liksom alla andra centralbanker i EU, medlem i ESCB (European System of Central Banks). Grundprincipen inom EU är att centralbankerna ska vara självständiga och att det finansiella oberoendet är en viktig del i denna självständighet. Den europeiska centralbanken, ECB, ger Riksbanken stöd i sin tolkning av vad som krävs för att Sverige ska uppfylla ECBS:s regelverk.

 

Här kan du läsa hela remissvaret, inklusive reservationer.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?