Riksbankens övervakning av den finansiella infrastrukturen
Datum
2012-05-30
Riksbanken övervakar den finansiella infrastrukturen i Sverige som en del av sitt arbete med det som i dagligt tal brukar kallas finansiell stabilitet. Finansiell stabilitet handlar enkelt uttryckt om att på olika sätt verka för ett säkert och effektivt finansiellt system. Privatpersoner, organisationer och myndigheter ska till exempel kunna betala och själva ta emot betalningar på ett säkert och effektivt sätt. Och när aktier, räntebärande papper och andra finansiella instrument omsätts på de finansiella marknaderna ska betalning och leverans ske på ett säkert och effektivt sätt, så att värdepappret och likviden slutligen kan byta ägare. Det möjliggörs genom det som kallas finansiell infrastruktur, det vill säga de system som hanterar betalningar och transaktioner med finansiella instrument.
En väl fungerande finansiell infrastruktur är – vid sidan av väl fungerande banker, kreditmarknader och finansiella marknader – avgörande för att det finansiella systemet ska vara stabilt. Om den finansiella infrastrukturen inte fungerar skulle aktiviteten i det finansiella systemet mer eller mindre stanna av – betalningar och värdepapperstransaktioner skulle inte kunna genomföras. Den finansiella infrastrukturen är därigenom en förutsättning för en väl fungerande samhällsekonomi.
Med rapporten "Riksbankens övervakning av den finansiella infrastrukturen" vill Riksbanken informera om varför och hur Riksbanken övervakar den finansiella infrastrukturen. Rapporten beskriver också några av de utmaningar Riksbanken just nu ser i arbetet med övervakning och krishantering.