Chatt med riksbankschef Stefan Ingves den 4 september

Bild på riksbankschef Stefan IngvesMed anledning av offentliggörandet av reporäntebeslutet den 4 september 2014 chattade riksbankschef Stefan Ingves här på Riksbankens webbplats.

Nu är chatten avslutad.

Här kan du läsa frågor och svar i efterhand.

Stort tack för många intressanta frågor om penningpolitik och annat. Nu måste jag arbeta med andra saker. Ha en bra sensommardag, hälsningar Stefan Igves
  • Hur påverkas Sverige om USA höjer räntan redan i höst.De har en stark ekonomi på gränsen till överhettad.
    Peter Sandgren
    Svar: Det är svårt att veta när USA höjer räntan mera precist. I vår analys räknar vi med att USA höjer räntan långt innan det sker i Europa. Att det går bra i USA hjälper i hög grad till när det går bättre i världsekonopmin. Det här är positivt för Sverige.
  • Hej Stefan Ingves! Sist Riksbanken hade en reporänta på extremt låga 0.25% var 2009-2010, vilka lärdomar har ni dragit av det nu i efterskott?
    Magnus
    Svar: En lärdom är att finansiella kriser skapar stora ekonomiska problem så finansiell stabilitet är viktigt. Vi lärde oss också en hel del om hur man bedriver penningpolitik när den allmänna räntenivån är väldigt låg.
  • Hej Stefan, Ni på Riksbanken brukar säga att en normal reporänta ska ligga mellan 3.50%-4.50% och nu ligger den på bara 0.25%, när tror du att vi har en normal reporänta igen?
    Fredrik
    Svar: Vår syn är fortsättningsvis att en normal ränta ligger ungefär i det intervall du nämner. Det kommer att ta många år innan vi når den räntenivån. Nu slutar vår räntebana 2017 och då ligger räntan kring två procent.
  • Hej Stefan, Jag har nästan 0% i sparränta på mina sparpengar medans dom som lånar gör det nästan gratis, hur kunde det gå så fel? Och när tror du att det kommer löna sig att spara igen?
    Rut
    Svar: Just nu behöver vi stimulera med låg ränta så att man sparar mindre och konsumerar/investerar mer för att inflationen skall stiga. När det sedan vänt uppåt kommer det att börja löna sig att spara igen.
  • Hur stor är risken för deflation?
    Linnea
    Svar: Inflationen är låg just nu. Vår bedömning är att inflationen är på väg upp och vi ser inte deflation framför oss.
  • Stämmer påståenden man hör om att bankerna skapar pengar ur tomma intet genom att låna ut pengar? Dvs dagen pengar är igentligen skulder? Vad är det egentligen som backar upp värdet av kronan?
    Fredrik Paulsson
    Svar: Ja, banker och inte minst centralbanker kan skapa pengar ur tomma intenet, som du beskriver det. Ytterst bestäms dock värdet på kronan av hur den svenska ekonomin fungerar och hur vi sköter den svenska ekonomin.
  • Hej Stefan, hur skall Draghi lösa Europas kris.Förslag?
    Peter Sandgren
    Svar: Det är en fråga för ECB. Jag utgår ifrån att dom gör sitt bästa på sin kant men det finns också många andra ekonomiska bekymmer på olika håll i Europa som centralbanken inte kan sköta.
  • Hej Stefan, Kan Finansministern uppmana Riksbankens direktion att behålla den låga reporäntan eller skulle det klassas som Ministerstyre med tanke på att Riksbanken ska vara en oberoende Riksbank?
    Carl
    Svar: Riksbanken är oberoende så vi sätter räntan helt själva. I lagen fins det också ett instruktionsförbud, vi i direktionen får inte fråga andra vad vi skall göra och andra får inte heller säga åt oss vad vi skall göra. Vi håller oss strikt till den regeln i Sverige så frågan om ministerstyre är inte aktuell.
  • Hej Stefan, att ni inte höjer reporäntan för än i slutet av 2015 betyder det att ni har gett upp kampen mot hushållens växande skuldberg?
    David
    Svar: Nej inte alls. Vi kommer att ha mer eller mindre låga räntor under överskådlig tid. Det ökar riskerna. Då måste man också vidta andra åtgärder, t.ex. amorteringskrav, för att begränsa skuldökningen.
  • Har du en åsikt om kryptovaluta som t.ex. Bitcoin?
    Thomas
    Svar: Vi följer vad som sker på den kanten men så här långt är den en mycket liten valuta som inte har någon större betydelse för vare sig penningpolitik eller finansiell stabilitet.
  • Hej! hur stor chans är det att räntan höjs nästa år?
    linus
    Svar: Vår bedömning idag är att räntan kommer att börja höjas mot slutet av 2015.
  • Vad gör Riksbanken egentligen?
    Tor-Even
    Svar: Vi ger ut sedlar och mynt, sköter stora betalningar mellan banker, håller en valutareserv, bevarar penningvärdet via vårt inflationsmål på två procent och verkar för finansiell stabilitet så att vi undviker finansiella kriser. Blir det ändå kris kan vi låna ut pengar till banker på särskilda villkor. Det kan ske både i kronor och utländsk valuta.
  • Hej Stefan, 1995 hade Riksbanken en reporänta på 8.91%, kan du tänka dig att vi når dom nivåerna igen inom 5-10 år?
    Johan
    Svar: Klarar vi av vårt inflationsmål på två procent är sannolikheten låg att det inträffar, men man kan aldrig veta.
  • Rörligt eller bundet bolån.Vilket är bäst.
    Peter Sandgren
    Svar: Svårt att svara på. Var och en måste bestämma själv. Lånar man rörligt tar man störrer risker än om man lånar fast.
  • Hej Stefan, Hur stor är Guldreserven idag?
    Patric
    Svar: Guldreserven är 125,7 ton och har ett marknadsvärde på ca 36 miljarder kronor. Guldet förvaras hos flera olika centralbanker runtom i världen men vi har också guld i Sverige.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?