Chatt med riksbankschef Stefan Ingves den 13 februari

Bild på riksbankschef Stefan IngvesMed anledning av offentliggörandet av reporäntebeslutet onsdag den 13 februari chattade riksbankschef Stefan Ingves på Riksbankens webbplats.

Nu är chatten avslutad.

Här kan du läsa frågor och svar i efterhand.

Nu måste jag ta itu med en del andra frågor som också skall skötas idag. Varmt tack för många bra frågor om penningpolitiken och annat. Ha en fortsatt bra dag. Hälsningar Stefan Ingves
  • Är det inte tråkigt att hela tiden bli ifrågasatta när ni kommer med era prognoser o beslut,,sociala medier är nu i full gång med att analysera era beslut,,privatekonomi experter svarar på frågor o har alla svar,,men det är väl ändå ni som har den övergripande insynen i vad som är bäst för Sverige
    Lena Hansson
    Svar: Vad som sker i ekonomin påverkar väldigt många, därför är det naturligt att det är en livlig diskussion om vart ekonomin är på väg och hur penningpolitiken utformas, så synpunktsrikt det hör till, och är inte något bekymmer för oss på riksbanken.
  • Hej Stefan Ingves! Reporäntan är historiskt låg samtidigt som Svenska hushållens skulder är historiskt höga! Finns det några länder som inte har fått problem på bostadsmarknaden med en likvärdig situation? Och vad händer vid ett kraftigt boprisfall i Sverige?
    Patric
    Svar: Norge är ett sådant land, men det finns inte så många och erfarenheten är att med höga skulder får man problem förr eller senare. Många länder har fått problem vid lägre skuldnivåer än den svenska. Generellt leder boprisfall till att konsumtionen faller eftersom man börjar betala av på sina lån och enskilda hushåll kan också få allehanda ekonomiska bekymmer.
  • Riksbanken missar inflationsmålet. Är det rimligt med storleksordningen 40 000 fler arbetslösa genom att hålla räntan uppe med hänvisning till alltför stor utlåning? Är det inte bättre att ni håller er till huvuduppdraget och låter regering och riksdag med myndigheter ta hand om det andra problemet?
    Magnus Olofsson
    Svar: Tänk på att vi har halverat räntan under det senaste året och att nuvarande räntenivå ärhistoriskt låg och kommer att förbli låg ett bra tag till. Det har vi gjort för att understödja den ekonomiska utvecklingen vilket också påverkar arbetsmarknaden positivt. Stor utlåning kan vi inte helt bortse ifrån för då kan man få mycket stora problem på längre sikt det visar erfarenheterna från en mängd länder som fått brottas med olika finansiella problem.
  • Hej Stefan Ingves! Är en normal nivå på Reporäntan fortfarande 4.00%? Riksbanken har inte haft en normal räntenivå sedan hösten 2008 tror du att dagens bolånekunder förstår att dagens räntenivå är onormalt låg och tror du att dom klarar av en normal räntenivå plus bankens utlåningsränta?
    Magnus
    Svar: Ja en räntenivå kring fyra procent bedömer vi fortsättningsvis som normal även om det kommer att ta ganska många år innan vi når ända dit. Det är viktigt att man tänker på det är man lånar och funderar på vilka risker man vill ta och vilka räntenivåer man klarar av.
  • Vi har deflation i Sverige med -0,1% enligt SCB. Borde inte det motivera relativt stora räntehöjningar för att upprätthålla inflationsmålet från 1992? Vi befinner oss nu i ett läge där exempelvis ett fallande oljepris skulle få stora negativa effekter på svensk ekonomi vars konsumtion skulle tvärbromsa i ett sådant läge.
    Karl
    Svar: KPI är mycket låg nu bl.a. för att boräntorna har sänkts som en konsekvens av våra räntesänkningar under förra året, och boräntorna ingår i KPI. När boräntorna stiger går det åt andra hållet och KPI höjs i motsvarande mån. I tider med stora ränteförändringar tittar vi också på andra mått som t.ex. KPIF som inte påverkas direkt av våra ränteförändringar.
  • Enligt Er hemsida ”Riksbankens Roll och uppgifter” så ändras styrräntan för att inflationen skall påverkas i Sverige. Ökar räntorna får människor i Sverige mindre pengar att spendera vilket minskar efterfrågan. Är det inte så att bensinpriset har en minst lika stor påverkan på inflationen för människor i glesbygd? Brist på arbete måste också påverka inflationen. Högre bensinpris och lägre pendlingsavstånd gör att människor får mindre pengar över till annat. Slutsatsen måste vara att styrräntan enbart påverkar bostadspriserna ”inom tullarna i Stockholm” och har minimal påverkan på hur mycket pengar en familj ute i Sverige kan spendera. Korrekt?
    Gunnar
    Svar: Räntan påverkar efterfrågan i hela ekonomin, sedan kan det se ut på litet olika sätt i olika delar av Sverige men det är den samlade effekten på efterfrågan som styr. Det här sker genom flera olika kanaler och innefattar inte på något sätt bara en enskild stad eller region.
  • Inflation under nollstrecket. Stigande arbetslöshet. Stark krona. Ändå sänker ni inte. Huvudmålet är inflationen. Förklara så att medborgarna förstår tack.
    Magnus Olofsson
    Svar: Vi har halverat räntan under det senaste året och dom åtgärderna har ännu inte fått full effekt, vidare kommer räntan att ligga på denna historsikt låga nivå ett bra tag framöver. Det här gör vi för att stödja den ekonomiska utvecklingen. Samtidigt kommer konjunktuer att gradvis förbättras i omvärlden och det behöver vi också väga in. Vi ser också vissa ljusglimtar för närvarande.
  • Är ni oroliga för vad en stark krona innebär för svensk tillväxt, och avser ni ta till några åtgärder om den stärks ytterligare?
    coobr
    Svar: Vår bedömning är att kronan nu ligger på en rimlig nivå och kommer att ligga kvar ungefär på den här nivån under dom närmaste åren. Sen kan kronan variera en del mot enskilda valutor.
  • Inflationen har varit under ert mål ganska länge. Vad är det som gör att ni tror att den kommer att stiga framöver?
    olle
    Svar: Den låga räntan bidrar till att få fart på ekonomin och när konjunkturen förbättras kommer priserna att börja stiga mer och vi rör oss mot vårt inflationsmål på två procent.
  • Hej! Frågan kanske är lite utanför temat, men jag är lite intresserad av varför riksbanken säljer delar av guldreserven och om detta på något sätt har kopplingar till dagens räntebeslut?
    Rickard Boström
    Svar: Vi har sålt en del guld på senare år, men just nu har vi precis så mycket guld som vi tycker vi behöver. Guldinnehavet har ingen koppling till dagens beslut om reporäntan.
  • Hej Stefan! Hur ser en vanlig dag ut för dig?
    Fredrik Westin
    Svar: Ofta har jag väldigt mycket att läsa och diskutera med andra på jobbet. Sen har jag många och ibland långa resor på olika håll i världen eftersom jag t.ex är ordförande i den s.k. Baselkommitten som sysslar med bankregler i hela världen. I morse hann jag också träna i riksbankens gym, bra!

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?