Chatt med riksbankschef Stefan Ingves den 4 juli 2012
Den 4 juli chattade riksbankschef Stefan Ingves på Riksbankens webbplats.
Här kan du läsa frågor och svar i efterhand.
Nu är chatten avslutad.
Här kan du läsa frågor och svar i efterhand.
Nu är chatten avslutad. Du kan läsa frågor och svar nedan.
I er april rapport säger ni att om europa försämras skall ni sänka räntan, nu skriver ni att det har försäämrats i europa, varför sänker ni inte räntan då? KPI- målet har ni missat i 10-15 år kanske dags för en revansch?
Edward Linderoth
Svar: Vi har reviderat ner prognosen för EMU en del, men samtidigt har det gått bättre i Sverige så dom har effekterna tar ut varandra. Vi försöker alltid komma så nära målet som möjligt. Den ränta vi har nu leder till en inflationstakt nära 2 procent om något år.
De ljusglimtar ni såg för svensk ekonomi i förra rapporten är fortsatt ljusa enligt er mening i bla arbetslösheten, men i övrigt "skuggar molnen från Europa svensk ekonomi" hur tolkar du att IMF beskriver er beslutsprocess som förrvirrande?
Edward Linderoth
Svar: Vår beslutsprocess är transparent och klar och vi försöker vara så tydliga som möjligt, men det råder ingen enighet om hur det här skall gå till därav måhända kommentaren från IMF.
Hej, Riksbanken har högt förtroende bland svenskarna och jag håller med. Men vad händer om det skulle vara åt andra hållet. Kan en riksbanksledamot/chef sparkas?
Tommy
Svar: Själklart strävar vi efter ett så stort förtroende som möjligt. En direktionsledamot kan inte entledigas under mandatperioden.
Om jag fattat det rätt enligt räntebanan så kommer ni sänka under hösten. Om ni redan vet att ni ska sänka, varför inte göra det redan nu?
Tommy
Svar: Räntebanan är vår bästa bedömning nu. Till hösten är det störst sannolikhet med oförändrad ränta. När vi sedan är framme i september gör vi en ny bedömning och beaktar vad som har hänt under sommaren. Det går inte att s.a.s. ta ut räntebeslut i förskott.
Hej Stefan Ingves!
Eftersom dagens ränta på 1.50% är historiskt låg så undrar jag vad en mera normalnivå på räntan bör ligga på och när kan tror ni att Sverige kommer ha en mera normal ränta?
Tack för ett bra jobb!
Patric
Svar: Vi brukar räkna med att en normal nivå på reporäntan ligger kring 4 procent. Om man lånar pengar blir då låneräntan högre än 4 procent eftersom bankernas räntemarginal tillkommer. Vår bedömning nu är att det kommer att ta flera år innan reporäntan är uppe i dom nivåerna.
Hej. varför finns det TVÅ vice vd ????????????? MVH Roger
Roger V
Svar: Hur räknar du nu? Det finns 5 vice riksbankschefer, varav en är 1:e vice. Vi är tillsammans 6 i direktionen som sätter räntan.
Hej
Jag undrar hur ni förhåller er till markanden när bankerna inte längre rättar sina räntor efter reporäntan?
Om ni sänker räntan kommer Bankerna inte att sänka och därmed Staten är den som endast förlorar på det, eftersom ni får in mindre ränta från Bankerna.
Dock om ni väljer att Höja reporäntan kommer Bankerna att höja sina räntor.
MVH
Alex
Alex
Svar: Det här är en fråga som diskuterats mycket den senaste tiden. Ser man på statistiken över en längre tidsperiod råder det en god följsamhet mellan olika räntor och reporäntan. Det behöver dock inte gälla på några månaders sikt.
På presskonferensen säger du att om ni klara inflationsmålet så har regeringen en god förutsättning att sköta finaspolitiken, hur ser du på att ni har missat inflationsmålet de senaste dryga 10 åren i snitt?
Edward Linderoth
Svar: Vi har legat ganska nära nära 2 procent under den här tidsperioden. Man kan inte vänta sig att det skall gå att styra in inflationen exakt till 2 procent men vi gör så gott vi kan för att komma så nära som möjligt.
Hej Stefan Ingves!
Är det inte farligt att ha en sådan låg ränta som 1.50% är för länge med tanke på att svenskarna har så stora skulder?
Vad annser du om en lånebubbla i Sverige?
Magnus
Svar: Just nu är det inte farligt eftersom det har funnits och kommer att finnas en del lediga resurser i ekonomin. Samtidigt är det viktigt att hålla ett öga på hushållens växande skulder så att de inte skapar problem längre fram. Vi brukar inte definiera bubblor. Det viktiga för oss är att hushållen inte lånar för mycket.
Håller Sverige på att sälja av guldreserven i dessa osäkra tider? Isåfall varför!!
peter
Svar: Nej, vi säljer inget guld just nu. Vårt guldinnehav är precis lagom.
Enligt er nya räntebana finns det en marginell räntesänkning under hösten. Uppstår den i er prognosmodell som ett resultat av att ni har reviderat ned makroutsikterna eller har ni själva lagt in det i prognosen?
Emelie
Svar: Modeller är ett verktyg i vårt arbete men i slutänden avgör vi själva hur räntebanan skall se ut, man kan inte enbart lita till modeller.
Är reporäntan fortfarande ett viktigt verktyg för riksbanken att bekämpa inflation samt stimulation på marknaden När Reporäntan inte har större på verkan på bankernas utlåningsränta?
Alex
Svar: Ja, reporäntan är absolut idag ett viktigt och fungerande verktyg när vi bedriver penningpolitik. Ser man över en längre tidsperiod råder det en god följsamhet mellan reporäntan och andra räntor i det svenska samhället. Det behöver dock inte gälla på kort sikt när t. ex. räntemarginalerna stiger eller krymper.
Riksbankschefen,
När du säger att ni analyserar transaktioner för att se om historiska STIBOR-räntor har varit korrekta, vilka typer av transaktioner är det då ni tittar på? Som jag har förstått det sker det väl i princip ingen intrabankhandel i dom längre perioderna utan att säkerheter (collateral) ställs ut?
Therese
Svar: Vi analyserar transaktionsdata för osäkrade interbanklån under perioden 2007-2011 för att se hur dessa data relaterar till Stibor. Undersökningen är inte klar än men vi räknar med att bli klara under hösten.
Hej Stefan. I vilken utsträckning har ert beslut om nedjusteringar i räntebanan påverkats av att ECB, Bank of England och Fed nu går mot ytterligare penningpolitiska lättnader? Vilken roll får kronan spela i denna speciella penningpolitiska miljö? Kan Sverige hamna i samma, och ur penningpolitisk synvinkel komplexa, kapitalflödessituation som Schweiz, Danmark och Norge?
Robert
Svar: Vi fattar egna självständiga beslut baserade på våra egna bedömningar oberoende av andra centralbanker. Växelkursen är en av många variabler som vi väger in. Den här gången räknar vi med att kronan apprecierar något men det är mycket svårt att göra växelkursprognoser. Ränta och inflationstakt är avgörande för oss, inte växelkursen.
Hej,
Jag är orolig över hushållens stora belåning, har flera vänner som har lån som de aldrig kommer betala tillbaka utan endast är spekulationer på en ständigt stigande bostadsmarknad. Eldas inte detta på av låga räntor, och vad händer med deras konsumtion vid framtida högre räntor? Det kommer ju drabba mig och oroar mig således
Edward
Svar: Ja som du kanske noterat har vi i direktionen diskuterat den här frågan mycket. Vi behöver en låg ränta just nu samtidigt som vi inte vill att hushållen lånar för mycket och får problem längre fram. Ett sätt att hantera detta dubbla budskap är att hålla en något högre reporänta än annars. Det såkallade lånetaket spelar också en roll för att begränsa låneökningen. Vidare tycker jag att det är nödvändigt att snarast införa ett allmänt krav på amorteringar.
Det här är mitt sista svar denna gång. Tack för alla bra frågor om penningpolitiken och riksbankens arbete i övrigt. Ha en trevlig och skön sommar.
Hälsningar Stefan Ingves
På riksbank.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen för dig och för att samla in statistik. Genom att fortsätta godkänner du att de används. Mer om kakor (cookies).