Penning- & valutapolitik nr 2 2008

Datum

I början av juni meddelade Riksbanken att man kommer att fasa ut användningen av det underliggande inflationsmåttet KPIX. I artikeln ”Varför behöver vi mått på underliggande inflation?” konstaterar författarna Jesper Hansson, Jesper Johansson och Stefan Palmqvist att det finns behov av att analysera olika mått på underliggande inflation även om Riksbankens inflationsmål är definierat i termer av den årliga ökningstakten för KPI. Ett bra mått på underliggande inflation ska ha samma medelvärde som KPI och ge en indikation på det mer varaktiga inflationstrycket. För Riksbankens del är det också av intresse att studera mått som rensar för de direkta effekterna av penningpolitiken. Författarna visar att KPIX, som Riksbanken hittills använt i detta syfte, inte längre uppfyller kraven. I artikeln presenteras ett mått som på ett bättre sätt rensar bort de direkta effekterna av ränteändringar.

 

I artikeln ”Kan myndigheter hantera kriser i det finansiella systemet?” diskuterar Stefan Ingves och Johan Molin de utmaningar myndigheter står inför när det gäller att hantera finansiella institut med problem. Utgångspunkten tas i det senaste årets finansiella oro som tycks ha skapat större nervositet än på länge. Författarna konstaterar att bankernas ökade verksamhet över gränserna har ökat behovet av internationellt samarbete, men pekar samtidigt på att det finns paralleller med den kris Sverige upplevde i början av 1990-talet. (Artikeln publiceras endast på engelska).

 

Välavvägda uttagsavgifter för kontanter och transaktionsavgifter för kort skulle kunna leda till att användningen av det svenska betalningssystemet blev samhällsekonomiskt mer effektivt. Beräkningar indikerar att kontanter används för mycket.  Det skriver författarna Mats Bergman, Gabriela Guibourg och Björn Segendorf i artikeln ”Kort- och kontantbetalningar – ett samhällsekonomiskt perspektiv”. 

 

Stresstester har blivit ett viktigt verktyg för bankernas riskhantering och centralbankernas bedömning av den finansiella stabiliteten. Det konstaterar Mathias Drehmann i artikeln "Stresstester: Syften, utmaningar och modelleringsval".  Men syftet med stresstesterna har diskuterats ganska lite och det trots att utfallet av en utvärdering blir helt olika beroende på mot vilket syfte modellen utvärderas. (Artikeln publiceras endast på engelska).

 

Tidskriften finns i pdf-format på Riksbankens webbplats under rubriken Publikationer/Penning- och valutapolitik. Den kan hämtas i Riksbankens entré på Brunkebergstorg 11 eller beställas via e-post, kontorsservicecenter@riksbank.se, fax 08-787 05 26 eller telefon 08-787 00 00.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?