Remissyttrande om betänkandet Spara i goda tider – för en stabil kommunal verksamhet (SOU 2011:59)

Finansdepartementet
Avdelningen för kommuner och statligt ägande
Enheten för kommunal ekonomi

103 33 Stockholm

 


DNR 2011-648-STA
ER REF Fi2011-3843

 

Riksbanken välkomnar betänkandet och förslagen för att förbättra förutsättningarna för en kommunal verksamhet som är stabil över konjunkturcykeln och för att förbättra förutsättningarna för kommuner och landsting att möta djupa ekonomiska nedgångar. Kommuner och landsting utgör en betydande del av samhällsekonomin och det är viktigt att förutsättningar finns för en stabil verksamhet inom vård, omsorg och skola, både sett över en konjunkturcykel och i ett längre tidsperspektiv.

 

Vad gäller betänkandets specifika förslag om uppbyggnaden av lokala resultatutjämningsreserver och skapandet av en kommunal stabilitetsfond väljer Riksbanken att inte ta ställning.

 

Riksbanken vill dock betona vikten av att det finanspolitiska ramverket fortsätter att bidra till trovärdighet för att de offentliga finanserna är långsiktigt hållbara, eftersom förslagen har implikationer för budgetpolitiska mål som kommunernas balanskrav och överskottsmålet. Riksbanken välkomnar mot denna bakgrund utredningens konstaterande att förslagen i första hand påverkar den offentliga sektorns finanser i form av omfördelningar mellan olika år, vilket således innebär att den genomsnittliga nivån på det offentliga sparandet över tiden inte bör påverkas i någon större utsträckning, samt att förslagen av utredaren bedöms vara förenliga med de budgetpolitiska målen.

 

De problem stora underskott i de offentliga finanserna och höga skuldkvoter kan innebära för ett lands ekonomi illustreras av den mycket besvärliga situation som en rad länder för närvarande befinner sig i. De budgetpolitiska mål som sattes upp i Sverige efter 1990-talskrisen har bidragit till att skapa stabilitet och trovärdighet. Genom detta har de också underlättat Riksbankens uppdrag att hålla inflationen på en låg och stabil nivå.

 


På direktionens vägnar:


Stefan Ingves    

                                                            Eva Cory

 

 

I beslutet har deltagit: Stefan Ingves (ordförande), Kerstin af Jochnick, Per Jansson och Barbro Wickman-Parak.


Föredragande har varit Björn Andersson.

 

 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?