Remissyttrande om Förlängd tillämpning av vissa bestämmelser i föreskrifter och allmänna råd om kapitaltäckning och stora exponeringar

Finansinspektionen

Box 7821

103 97 Stockholm

 

DNR 2012-790-STA

ER REF Dnr 12-12069

 

Riksbanken välkomnar förslaget att förlänga tillämpningen av det så kallade LGD-golvet, det vill säga att bestämmelsen att det exponeringsviktade genomsnittet av LGD-värden för en viss portfölj ska vara lägst 10 procent, till den 31 december 2013.

 

Riksbanken accepterar förslaget att förlänga tillämpningen av bestämmelsen att kapitalbasinstrument som inte uppfyller kraven på att vara jämställda med stamaktier vid likvidation eller konkurs ska få räknas som primärkapitaltillskott till den 31 december 2013. Dessa kapitalbasinstrument har dock inte samma förmåga att absorbera förluster som stamaktier och bör därför principiellt sett inte räknas som kärnprimärkapital. I och med införandet av EU:s nya kapitaltäckningsregelverk, CRD4/CRR, så kommer de, efter en utfasningsperiod, inte heller att göra det. Riksbanken anser dock att berörda institut skyndsamt ska konvertera sådana kapitalbasinstrument till stamaktier. Riksbanken uppmanar även Finansinspektionen att noga följa att så sker.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Erik Lenntorp.

 

 

Mattias Persson

                                                                   Erik Lenntorp

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?