Remissyttrande om Fördraget om stabilitet, samordning och styrning inom ekonomiska och monetära unionen (Ds 2012:30)

Finansdepartementet
Internationella avdelningen
103 33 Stockholm

 

DNR 2012-536-STA

 

ER REF Fi2012/70

 

2012-09-12

 

I promemorian föreslås att riksdagen godkänner fördraget om stabilitet, samordning och styrning inom ekonomiska och monetära unionen som undertecknades den 2 mars 2012. Riksbanken har utifrån sina utgångspunkter inget att invända mot att riksdagen godkänner fördraget.

 

Riksbanken anser att det är viktigt att förstärka det finanspolitiska ramverket för att uppnå hållbara offentliga finanser i euroområdet. Fördraget om stabilitet, samordning och styrning inom ekonomiska och monetära unionen kan bidra till detta. En källa till osäkerhet är hur väl euroländerna kommer att lyckas implementera fördragets nya nationella budgetprocesser baserade på konjunkturrensat offentligt finansiellt sparande.

 

Fördraget påverkar inte Riksbankens möjligheter att självständigt bedriva penningpolitik eller utföra sina andra uppgifter enligt riksbankslagen. Inte heller påverkas formerna för Riksbankens integration i Eurosystemet om Sverige i en framtid skulle införa euron som valuta. Riksbanken noterar också att även om ett framtida svenskt införande av euron formellt avgörs av hur Sverige uppfyller konvergenskriterierna enligt EU-lagstiftning, så är sannolikt en praktisk förutsättning också att Sverige har ratificerat detta fördrag om stabilitet, samordning och styrning inom ekonomiska och monetära unionen. Riksbanken har utifrån sina utgångspunkter därför inget att invända mot att riksdagen godkänner fördraget.

 

På direktionens vägnar:

 

 

Stefan Ingves

                                                Eva Cory

 

I beslutet har deltagit: Stefan Ingves (ordförande), Kerstin af Jochnick, Karolina Ekholm, Per Jansson, Lars E.O. Svensson och Barbro Wickman-Parak.

Föredragande har varit Christian Nilsson.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?