Remissyttrande om förslag till ändrade fondföreskrifter

Finansinspektionen
Box 7821
103 97  STOCKHOLM

 

DNR 2011-116-STA

ER REF FI Dnr 10-5045

 

Riksbanken har inga synpunkter på de ändringar i Finansinspektionens fondföreskrifter som föreslås i remissen till följd av införandet av UCITS IV och som föranleds av Investeringsfondsutredningens förslag.

 

Riksbanken har inga invändningar på de ändringar i fondföreskrifterna som föreslås i remissen. Dessutom anser Riksbanken att de strikta krav som föreslås i remissen gällande justerat fondandelsvärde i stort uppväger de brister som fanns angående detta förslag i Investeringsfondsutredningens betänkande (SOU 2010:78 Fondverksamhet över gränserna). Dock är Riksbankens ståndpunkt fortfarande att justerat fondandelsvärde bör utredas mer utförligt än vad som gjordes i betänkandet innan möjligheten ges i svensk lag (se också Riksbankens remissvar på betänkandet (Dnr 2010-751-STA)).

 

Riksbanken vill i detta yttrande också hänvisa till remissvaret (Dnr 2010-751-STA) till Investeringsfondsutredningens betänkande. Där påpekade Riksbanken att det utifrån lärdomarna från finanskrisen finns ett behov av att utreda om det också finns stabilitetsmotiv för att reglera fondverksamheten utöver det traditionella konsumentskyddet och konkurrensen på fondmarknaden.

 

Riksbanken stödjer den i remissen föreslagna översynen av det befintliga avgiftssystemet för prövning av ärenden hos Finansinspektionen för att avgöra om en förändring behövs till följd av de nya fondföreskrifterna. Detta då de nya fondföreskrifterna medför ett ökat behov av att övervaka fonderna samt att de gör tillsynen mer komplex, exempelvis mot bakgrund av att fonderna får använda sig av mera avancerade metoder för att beräkna sin riskexponering, såsom Value at Risk.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Jonas Söderberg.

 

 

Mattias Persson
                                                      Jonas Söderberg

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?