Remissyttrande om förslag till Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete
651 81  KARLSTAD

 

DNR 2010-895-STA

ER REF 2010-4547-9

 

Riksbanken välkomnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) förslag till nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet. I allt väsentligt bedömer Riksbanken att strategin har rätt fokus. Riksbanken vill dock framföra följande synpunkter.

 

Det är viktigt att prioriteringen av samhällsviktig verksamhet inte enbart baseras på resultatet från Krisberedskapsmyndighetens beroendeprojekt som, enligt Riksbankens uppfattning, inte i tillräckligt stor utsträckning behandlade och tog till sig finanssektorns stora betydelse för samhället. De senaste årens finansiella turbulens har tydligt visat att finanssektorn har mycket stor inverkan på samhällets funktionalitet, vilket inte framkom i beroendeprojektet.

 

Det saknas också en plan för hur MSB och övriga berörda aktörer ska säkerställa att strategin implementeras och tillämpas. Framför allt saknas en beskrivning av hur privata samhällsviktiga verksamheter ska involveras i arbetet. Riksbanken anser att det är av största vikt att strategin även omfattar privata verksamheter. Främst avser vi här el-och teleleverantörer samt banker och andra privata aktörer inom finanssektorn. Dessa tillhandahåller i stor utsträckning de kritiska infrastrukturer som hela samhället är beroende av.

 

Beslut i detta ärende har fattats av stabschefen Kai Barvèll efter föredragning av Urban Örtberg.

 

 

Kai Barvèll
                                                 Urban Örtberg

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?