Remissyttrande om betänkandet En reformerad budgetlag (SOU 2010:18)

Finansdepartementet
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2010-277-STA

ER REF  Fi2010/1618

 

Riksbanken välkomnar utredningen och förslaget om en reformerad budgetlag som ytterligare förstärker det finanspolitiska ramverket, främjar god budgetdisciplin och sunda statsfinanser. Efter de senaste årens finansiella kris och djupa konjunkturned¬gång har flera länder i vår omvärld drabbats av problem knutna till stora underskott i statens finanser och i vissa fall allvarliga skuldkriser. Utvecklingen befäster ytter¬ligare vikten av trovärdigt och långsiktigt hållbara offentliga finanser, något som överskottsmålet och budgettaket bidragit till. Förslaget om ny budgetlag är ännu ett steg i den riktningen.

 

I de avseenden som utredningen SOU 2010:18 direkt berör budgetpolitiska mål, framförallt överskottsmålet, hänvisar Riksbanken till direktionens två remissvar daterade den 16 mars 2010. Dessa avser departementsskriften Utvärdering av överskottsmålet (Ds2010:4) och rapporten Obligatoriskt överskottsmål (Fi 2009:06). Förslagen i dessa två remisser är i linje med motsvarande förslag i SOU 2010:18. Riksbanken instämmer därför i enlighet med tidigare remissvar.

 

Avseende de rent budgettekniska förslagen i utredningen om en reformerad bud-getlag väljer Riksbanken att inte ta ställning annat än på ett övergripande plan. Riksbanken bedömer att förslagen som avser principen om att inkomster och ut-gifter ska redovisas brutto på statens budget, bruttoprincipen, skulle bidra till att budgetprocessen blir mer transparent och till att trygga bibehållen budgetdisciplin – detta genom att göra det svårare att kringgå utgiftstaket via avsteg från att tillämpa bruttoredovisning. Riksbanken bedömer också att behovet av flexibilitet i budget¬processen är tillgodosett i förslagen. Riksbanken instämmer således med förslagen avseende bruttoprincipen.

 

Vad avser utredningens förslag om att åtgärda bristen på reglering av regeringens befogenheter att bevilja lån har Riksbanken ingenting att erinra.

 

Vad gäller övriga förslag avstår Riksbanken från att yttra sig.

 

Beslut i detta ärende har fattats av stabschefen Kai Barvèll efter föredragning av Petra Lennartsdotter.


 

Kai Barvèll


                                                    Petra Lennartsdotter

 

 

 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?