Remissyttrande om Finansinspektionens förslag till nya föreskrifter om hantering av likviditetsrisker för kreditinstitut och värdepappersbolag

Finansinspektionen
Box 7821
103 97  STOCKHOLM

 

DNR 2010-521-STA

ER REF FI Dnr 08 6765

 

Riksbanken stödjer Finansinspektionens föreslagna särskilda föreskrifter för hantering av likviditetsrisker för kreditinstitut och värdepappersbolag.

 

De senaste årens oro i det finansiella systemet har visat att bankernas hantering av likviditetsrisker och beredskapsplanläggning för likviditetskriser behöver förbättras och de har också visat att regleringen av bankernas hantering av likviditetsrisker behöver förnyas.

 

Finansinspektionens förslag utgår dels från EU-kommissionens ändringar i kreditinstitutsdirektivet och kapitaltäckningsdirektivet och dels från CEBS och Baselkommitténs principer för likviditetsriskhantering. Förändringen är ett viktigt led i det förebyggande arbetet för att undvika att liknande finansiella kriser uppstår i framtiden.

 

Riksbanken stödjer Finansinspektionens förslag om nya föreskrifter för hantering av likviditetsrisker för kreditinstitut och värdepappersbolag. Kapitlet om offentlig information bedöms vara särskilt värdefull. Verkansgraden är dock beroende av att Finansinspektionen implementerar och begär in internationellt etablerade nyckeltal för likviditetsrisker som dels beskriver likviditetsrisk i olika valutor och löptider och dels är jämförbara mellan olika banker.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Johan Fogel.


Mattias Persson
                                                      Olof Sandstedt

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?