Remissyttrande om En ny försäkringsrörelselag (Ds 2009:55)

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2009-905-STA

ER REF Fi2009/7173

 

Riksbanken stöder förslaget till en ny försäkringsrörelselag som innebär en förenkling och ett förtydligande av de associationsrättsliga bestämmelserna för försäkringsföretag. Det är befogat att dessa bestämmelser i största möjliga mån kopplas samman med den allmänna associationsrättsliga lagstiftningen och att särregler för försäkringsföretag bara förekommer i den mån det finns konkreta behov. Vidare välkomnar Riksbanken att regeringen avvaktar med att föreslå hur ombildningen av icke-vinstutdelande livförsäkringsaktiebolag ska kunna ske till dess att man säkerställt att försäkringstagarna får ett gott skydd samtidigt som försäkringsmarknaden blir effektiv och väl genomlyst.

 

Försäkringsmarknaden utgör ett viktigt inslag i det finansiella systemet, inte minst på de finansiella värdepappersmarknaderna. Den nuvarande finansiella krisen har påvisat hur banker och andra finansiella institut som är viktiga för betalningsväsendet blivit allt mer beroende av andra delar av det finansiella systemet och specifikt av att värdepappersmarknaderna fungerar väl. Det ligger därför i Riksbankens intresse att det finansiella systemet som helhet fungerar säkert och effektivt.

 

Riksbanken stöder förslaget till förenkling och förtydligande av de associationsrättsliga bestämmelserna för försäkringsföretag. Riksbanken anser att dessa bestämmelser i största möjliga mån bör kopplas samman med den allmänna associationsrättsliga lagstiftningen och att särregler för försäkringsföretag bara bör förekomma i den mån det verkligen finns behov.

 

Samtidigt efterlyser Riksbanken ett fortsatt arbete där de mer grundläggande frågeställningarna inom försäkringsbranschen utreds vidare, inte minst finns det anledning att mer principiellt se över såväl kontraktsformerna och det allmänna regelverket på livförsäkringsmarknaden liksom livförsäkringstagarnas ställning på denna marknad. Av detta skäl välkomnar Riksbanken regeringens beslut att inte nu gå fram med ombildningsfrågan av icke-vinstutdelande livförsäkringsaktiebolag till vinstutdelande eller ömsesidiga försäkringsbolag. Enligt Riksbanken aktualiserade Försäkringsutredningens (SOU 2006:55) förslag till hur denna ombildning skulle kunna ske ett antal problem (se Riksbankens remissvar från den 24 oktober 2006, diarienummer 2006-851-STA). Bland annat gäller det att förändringarna i samband med dessa ombildningar inte bör vara sådana att de är till försäkringstagarnas nackdel. Det är därför viktigt att det finns ett lämpligt utformat skydd för försäkringstagarna i samband med en ombildning. Finansinspektionen bör vidare inte i onödan ställas inför svåra avvägningar mellan intresset att möjliggöra ombildningar och tillvaratagandet av försäkringstagarnas intressen. Riksbanken anser att det är viktigt att förslag som beaktar dessa grundläggande problem tas fram och leder till nya bestämmelser i försäkringsrörelselagen inom rimlig tid.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Pär Torstensson.


 

Mattias Persson
                                                               Pär Torstensson

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?