Yttrande över remiss angående departementspromemorian Betalningsansvar vid obehöriga transaktioner (Ds 2008:86)

Justitiedepartementet
Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2009-16-STA

ER REF Ju2008/10607/L2

 

 

Riksbanken ställer sig positiv till de föreslagna bestämmelserna kring en kontohavares skyldigheter mot bank eller annan betaltjänstleverantör samt ansvar för förlust vid obehöriga transaktioner med betalningsinstrument. Förslaget ger både incitament för kontohavare och betaltjänstleverantör att minska risken för obehöriga transaktioner. Det är dock av stor vikt att det förlustansvar som kontohavaren åläggs samt svårigheter att tolka definitionen av grov oaktsamhet, inte påverkar användningen av kort och andra betalningsinstrument negativt.

 

Riksbanken instämmer i och understryker vikten av att det förlustansvar som föreslås inte får leda till minskad användning av betalningsinstrument. De föreslagna beloppsgränserna anses inte inverka negativt på nyttjandegraden och det är av stor betydelse att även detta tas i beaktande vid framtida justeringar av beloppsgränserna. Det är även av vikt att definitionen av grov oaktsamhet är så tydlig som möjligt, att oklarheter i denna inte leder till en lägre användningsgrad.

 

Med ett ökat ansvar för kontohavaren följer även att banker och betaltjänstleverantörer måste intensifiera arbetet med att skydda kunden mot obehöriga transaktioner. Som ett led i detta bör arbetet för att helt ta bort magnetremsan och ersätta denna med EMV-chip, eller liknande teknik, påskyndas. Krav på att samtliga kort och POS-terminaler använder sig av EMV-chip är ett bra första steg i detta arbete.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Jonas Milton.

 

 

Mattias Persson
                                                             Jonas Milton

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?