Yttrande över remiss angående betänkandet Bestämmelser om intern styrning och kontroll för riksdagens myndigheter (2008/09:URF4)

Riksdagsförvaltningen

100 12  STOCKHOLM

 

DNR 2009-525-STA

ER REF 230-2187-08/09

 

Sveriges riksbank har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerat förslag. Det gäller frågor som rör såväl fullmäktiges som direktionens verksamhetsområde. Fullmäktige och direktionen har valt att lämna ett gemensamt yttrande.

 

Riksbanken har också valt att endast ge synpunkter på de lagförslag som gäller ändringar i riksbankslagen.

 

Riksbanken konstaterar att det i betänkandet klart redogörs för hur verksamheten bedrivs i Riksbanken vad gäller de aktuella frågorna. Mycket av det som föreslås nu ska regleras i riksbankslagen är endast kodifiering av praxis. Dessa ändringar har Riksbanken naturligtvis inga erinringar emot.

 

Riksbanken delar expertgruppens bedömning att riksbanksfullmäktiges rätt att besluta om arbetsordningen ska kvarstå och argumenten för detta. Riksbanken har idag en fungerande praxis där ansvarsfördelning är sådan att fullmäktige beslutar om en arbetsordning som innehåller övergripande bestämmelser om Riksbankens organisation medan direktionen, oftast efter hörande av fullmäktige, beslutar om en instruktion som innehåller mer detaljerade bestämmelser om organisationen. Riksbanken stöder också förslaget att det bör införas nya bestämmelser i riksbankslagen som även reglerar direktionens internrevision i enlighet med den ordning som råder vid Riksbanken. Det är dock viktigt att fullmäktiges revisionsenhet kvarstår i riksbankslagen, men att det då tydliggörs, vilket också föreslås, att fullmäktiges revision ska vara inriktad på frågor som ligger inom fullmäktiges ansvarsområde. Vad gäller begreppet fullmäktiges revisionsenhet bör det ändras till att heta fullmäktiges revisionsfunktion. På så sätt kan man undvika missförstånd med att fullmäktiges revisionsenhet är en av många andra enheter som finns i organisationen och som utgör delar av en avdelning.   

 

Även i övrigt tillstyrker Riksbanken de föreslagna ändringarna i riksbankslagen. Dessa ändringar överensstämmer dessutom med vad som föreslås gälla för övriga myndigheter under riksdagen.

 

Riksbanken välkomnar slutligen förslaget om att årsredovisningen ska lämnas senast den 22 februari i stället för den 15 februari som är senaste datumet enligt gällande lagbestämmelse.

 

På fullmäktiges vägnar:
Johan Gernandt

På direktionens vägnar:

Stefan Ingves

                                                Maria Svalfors

 


I beslutet har deltagit:

 

Fullmäktige:
Johan Gernandt (ordförande), Leif Pagrotsky, Sinikka Bohlin, Peter Egardt, Susanne Eberstein, Bo Bernhardsson, Elizabeth Nyström, Anders Flanking, Karin Pilsäter, Kjell Nordström och Ulf Perbo.

 

Direktionen:
Stefan Ingves (ordförande), Svante Öberg, Karolina Ekholm, Lars Nyberg, Lars E.O. Svensson, Barbro Wickman-Parak.

 

Föredragande har varit Eva Julin.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?