Yttrande över remiss om Tjänsteman i beredskap samt ledningsfunktion (Dnr 1142/2007)

Krisberedskapsmyndigheten
Samordningsenheten
Hans O Spets
Box 599
101 31  STOCKHOLM

 

DNR 2008-119-STA

 

2008-02-07

 

Riksbanken instämmer i att Riksbanken bör ha en tjänsteman i beredskap samt ledningsfunktion med omgående förmåga, men anser inte att frågan ska regleras genom en bestämmelse i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank.

 

Riksbanken prövar återkommande om det finns anledning att för egen del tillämpa olika bestämmelser som gäller för regeringens myndigheter. Ett införande av sådana bestämmelser i riksbankslagen skulle göra den otymplig, eftersom den skulle innehålla föreskrifter om allt från det övergripande målet för Riksbankens verksamhet till rena ordningsföreskrifter eller föreskrifter om Riksbankens organisation och rutiner på sådan nivå som idag regleras genom interna dokument. Dessutom skulle framtida ändringar av den typen av regler bli besvärlig, eftersom de – till skillnad från vad som gäller regeringsförordningar – skulle underkastas den sedvanliga lagstiftningsprocessen och tynga riksdagen och i vissa fall regeringen och dess kansli.

 

På direktionens vägnar:


Stefan Ingves
                                                                                  Eva Cory

 

 

I beslutet har deltagit: Stefan Ingves (ordförande), Irma Rosenberg, Lars Nyberg, Lars E.O. Svensson, Barbro Wickman-Parak och Svante Öberg.

 

Föredragande har varit Kai Barvèll.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?