Yttrande över remiss angående genomförandet av betaltjänstdirektivet

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2008-734-STA

ER REF Fi2008/2596

 

 

Riksbanken välkomnar förslaget till genomförande av betaltjänstdirektivet. Riksbanken anser dock att möjligheten att ta ut tilläggsavgifter bör utnyttjas. I övrigt har Riksbanken inga ytterligare synpunkter på direktivet och instämmer i de förslag på nationella särlösningar som lagts fram av Finansinspektionen.

 

Vad gäller den möjlighet som ges av direktivet att förbjuda eller begränsa möjligheten att vidaredebitera kunder vissa kostnader, så kallad surcharging, har Finansinspektionen som förslag att tills vidare inte utnyttja denna möjlighet. Däremot anses det att denna fråga behöver utredas ytterligare. Anledningen är att frågan har valts att hanteras på olika sätt av flertalet länder inom EU och det inte har funnits tillräckligt med tid eller information för att lämna ett ställningstagande.

 

Riksbankens åsikt är att det är positivt med tilläggsavgifter. En viktig grundinsikt är att kostnader för olika typer av betalningar finns även om de inte syns. Handeln betalar avgifter till banker för kontanter och för kortbetalningstjänster men prissätter inte dessa tjänster direkt mot sina egna kunder. De kostnader som handeln har i samband med betalningar förs istället vidare till konsumenterna genom allmänna pålägg på varornas priser. På så sätt lämnar inte handeln heller några signaler till konsumenterna om kostnaderna för det ena eller det andra sättet att betala. Det är bättre att konsumenterna ser kostnaderna än att de betalar ett dolt pris genom att varor och tjänster blir dyrare.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Jonas Milton.

 

Mattias Persson
                                                   Jonas Milton

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?