Yttrande över remiss angående förslag till ändring i FFFS 2007:3 (FI Dnr 08 2184)

Finansinspektionen
Box 7821
103 97  STOCKHOLM

 

DNR 2008-464-STA

 

Riksbanken välkomnar ändringarna i Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av likviditetsrisk.

 

Likviditetsfrågor är centrala i all finansiell verksamhet, speciellt bankverksamhet. Höstens och vårens finansiella turbulens har ökat fokus på hanteringen av likviditetsrisker i det finansiella systemet. Det är därför viktigt att Finansinspektionen får information som ger en heltäckande bild av likviditetssituationen för de större aktörerna på den finansiella marknaden. De ändringar som nu förslås i Finansinspektionens föreskrifter är ett steg i denna riktning.

 

Det är av vikt att reglering och tillsyn av likviditetsrisk blir föremål för vidare översyn, inte minst ur ett gränsöverskridande perspektiv. I takt med att allt mer sofistikerade och komplexa instrument har växt fram, samtidigt som bankerna har ökat sitt beroende av marknadsfinansiering, har vikten av god riskhantering ökat. För närvarande pågår arbete i flera internationella fora för att skapa internationellt harmoniserade regler och riktlinjer för tillsyn av likviditetsrisk i banker.

 

Riksbanken stöder ett kvalitativt och principiellt formulerat regelverk på området. Alltför enkla regler och kvoter kan bli missvisande och ge upphov till regelarbitrage när de tillämpas på banker och finansiella företag med skilda affärsmodeller. Framöver behöver tillsynsmyndigheterna utforma riktlinjer för hur likviditetsrisk ska bedömas och rapporteras, exempelvis hur stresstester av likviditet ska utformas och utvärderas. Detta inbegriper även en skyldighet att ingripa om en risksituation identifieras. Det bör därför klargöras vilka sanktionsmöjligheter Finansinspektionen har vid bristande likviditetshantering i banker, t.ex. möjligheten att ålägga en bank ett större kapitalkrav enligt pelare 2 i Baselregelverket.

 

Enligt Riksbanken är ett effektivt sätt att säkerställa kostnadseffektiv likviditetshantering att kräva ökad transparens från bankerna. För närvarande har bankerna starka incitament att förbättra transparensen. Den finansiella turbulensen har ökat kraven på banker och andra finansiella institut att redogöra för sina åtaganden på och utanför balansräkningen. De institut som brister i transparens kommer att straffas av ratingföretag och investerare och i förlängningen möta högre finansieringskostnader. Genom pelare 3 i Baselregelverket kan tillsynsmyndigheterna skynda på denna process och sätta standarden på den information instituten ska lämna till marknaden.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Pär Torstensson.

 

Mattias Persson
                                                            Pär Torstensson

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?