Yttrande över rapporten Aktionsplan för småspararna - en handlingsplan i tio punkter (2007:20) (Fi2007/9001)

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2007-1037-STA

 

2008-03-13

 

Riksbanken välkomnar att småspararnas roll stärks och att informationen till konsumenter på det finansiella området samordnas och görs mer enhetlig.

 

Det är av betydelse för såväl konsumentskydd, effektiviteten på de finansiella marknaderna som stabiliteten i den finansiella sektorn att relevant information tas fram, både hos myndigheter och privata aktörer, och presenteras på ett sådant sätt att det är lätt för konsumenten att hitta, förstå och utnyttja informationen. Kunniga, välinformerade och aktiva småsparare får den finansiella marknaden att fungera effektivare och gynnar den finansiella stabiliteten.

 

Riksbanken anser, i likhet med rapportens förslag, att samordningsfunktionen inte ska tillföras Finansinspektionen. Finansinspektionens resurser är redan idag ansträngda av de ökade krav som den snabba utvecklingen och gränsöverskridande integrationen av den finansiella sektorn ställer. Att tillföra myndigheten ett omfattande uppdrag att utveckla, stärka och samordna konsumentskyddsinsatserna och höja allmänbildningen i privatekonomiska frågor utöver de redan existerande förefaller därför olämpligt.

 

I övrigt avstår Riksbanken från att lämna specifika synpunkter på de avgivna förslagen i rapporten ”Aktionsplan för småspararna – en handlingsplan i tio punkter (2007:20)”.

 

På direktionens vägnar:

 

Stefan Ingves
                                  Kerstin Alm

 

I beslutet har deltagit: Stefan Ingves (ordförande), Irma Rosenberg, Lars Nyberg, Lars E.O. Svensson och Barbro Wickman-Parak.

 

Föredragande har varit Pär Torstensson.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?