Yttrande över Utkast till Lagrådsremiss om auktorisation av värdetransportverksamhet

Justitiedepartementet
Enheten för polisfrågor samt allmän ordning och säkerhet
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2006-97-STA


2006-02-02

 

Sammanfattning: Riksbanken stödjer i huvudsak förslagen om ändringar i lagen om bevakningsföretag. Riksbanken anser dock att definitionen av bevakningsverksamhet bör omformuleras så att den omfattar samtliga typer av relationer som formellt sett finns mellan värdetransportföretaget och kunden samt att regeringen bör överväga att utöka registerkontrollen.


Riksbanken har i uppgift att bland annat främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. Riksbanken svarar för landets försörjning med sedlar och mynt. De bästa förutsättningarna för en samhällsekonomisk effektivitet skapas om de företag som hanterar kontanter får avgöra hur hanteringen bör organiseras. Som ett led i detta erbjuder Riksbanken sedan hösten 2005 bankerna räntekostnadsersättning om de lagrar kontanter i särskilda depåer.

Sverige har under senare år blivit ett av de länder i Europa som har jämförelsevis störst antal värdetransportrån. Under de senaste åren har också rånen mot värdetransporter blivit allt grövre genom att tyngre vapen används. Riksbanken ser med oro på den negativa brottsutvecklingen.

Riksbanken stödjer mot denna bakgrund i huvudsak förslagen om ändringar i lagen om bevakningsföretag, men vill fästa regeringens uppmärksamhet på följande.
Det förekommer i värdetransportbranschen att den formella relationen mellan värdetransportören och kunden är utformad på olika sätt. Vanligen innebär det att de pengar som transporteras ägs av kunden, varför begreppet "för annans räkning" normalt är korrekt. Det förekommer dock att de transporterade medlen istället formellt sett ägs av transportören. I dessa fall skulle transporten inte komma att omfattas av kravet på auktorisation. Bestämmelsen bör därför omformuleras så att den avser tjänster som utförs ”på annans uppdrag".

Enligt förslagen i utkastet ska processen för godkännande av personal i bevakningsföretag effektiviseras. Riksbanken anser att det därutöver finns anledning att överväga om prövningen bör utvidgas till att omfatta förhållanden som inte kontrolleras idag, till exempel personalens ekonomiska förhållanden eller eventuell kriminalitet hos närstående. Det kan även finnas anledning att överväga om prövningen avseende laglydnad, medborgerlig pålitlighet och lämplighet ska omfatta ägarna till bevakningsföretag.


Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Svante Öberg efter föredragning av Christina Wejshammar.


Svante Öberg


Christina Wejshammar



 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?