Yttrande över Finansinspektionens förslag till IFRS-anpassningar av uppställningsformer (remissvar och Finansinspektionens bemötanden)

Finansinspektionen
Box 6750
113 85  STOCKHOLM

 

2006-1094-STA

 

Angående 14§ Tillgångar: Post 13 – Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter samt 19§ Skulder, avsättningar och eget kapital: Post 5 – Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter:

 

I nuvarande FFFS anges att upplupen ränta på utlåning samt upplupen kupongränta på räntebärande värdepapper ska redovisas under posten Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter. Likaså ska upplupen ränta på in- och upplåning samt upplupen kupongränta på finansiella skulder redovisas under posten Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter. I utkastet till ny FFFS föreslås att instituten själva får välja att antingen redovisa upplupna räntor ihop med respektive huvudpost eller som nu redovisa dessa under Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter/ Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter.

 

En förändring av detta slag skapar problem i den finansmarknadsstatistik som på Riksbankens uppdrag samlas in av Statistiska centralbyrån (SCB) och som grundar sig på institutens balansräkning. I denna statistik är det av vikt att huvudposterna redovisas fria från upplupna räntor då ett eventuellt inkluderande av dessa försämrar möjligheten att analysera orsaken till förändringar i exempelvis penningmängd och utlåningsaggregat. Denna statistik används även för rapportering till Europeiska Centralbanken (ECB). ECB tillåter inte att huvudposterna redovisas inklusive upplupen ränta.

 

Riksbanken har visserligen möjlighet att införa bestämmelser om att rapporteringen av statistik ska skilja sig åt från gängse redovisningsregler. Vid ett genomförande av detta förslag skulle Riksbanken sannolikt behöva införa en särbestämmelse av detta slag. Detta skulle emellertid medföra extra kostnader och komplikationer för instituten, Riksbanken försöker generellt undvika särbestämmelser av detta slag och vill därför göra Finansinspektionen uppmärksam på detta.

 

Riksbanken vill även instämma i den del av SCB:s remissvar som avser 7§ Tillgångar: Post 6 – aktier och andelar där SCB anger att det för statistikändamål är viktigt att distinktionen mellan Aktier och andelar samt derivat bibehålls. Finansinspektionen anger i remissvaret att de avser att tillmötesgå SCB genom att ändra inrapporteringen av statistik till FI. Även i detta fall skulle Riksbanken troligen behöva införa en särbestämmelse för rapportering för att undvika statistikproblem. Riksbanken vill återigen påpeka att särbestämmelser av detta slag medför extra kostnader för instituten och ber därför Finansinspektionen väga in det i sin bedömning av om förändringen i FFFS ska genomföras enligt förslaget.

 

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Svante Öberg efter föredragning av Maria Eriksson och Caroline Konnebäck.

 

Svante Öberg                              
Maria Eriksson                    

Caroline Konnebäck

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?