Remiss av slutbetänkandet E-pengar - civilrättsliga frågor m.m (SOU 1998:112) Dnr 1998-2266 DIR

1999-02-15

 

Riksbanken har beretts tillfälle att yttra sig över utredningens slutbetänkande. Utredningen har gjort en förtjänstfull genomgång över gällande lagstiftning kring olika betalningsmedels civilrättliga status.

Riksbanken ställer sig bakom huvuddragen i de överväganden utredningen gjort kring e-pengars rättsliga karaktär. I likhet med utredningen konstaterar Riksbanken att utformningen av ett enskilt system för e-pengar påverkar bedömningen av e-pengarnas juridiska status. Alla tänkbara varianter av system låter sig därför inte heller inrymmas i en specifik juridisk modell.

Trots att viss otydlighet finns kring e-pengars rättsliga karaktär har utredningen dock gjort bedömningen att de problem som för närvarande finns kan lösas inom ramen för allmänna regler.

Riksbanken delar utredarens slutsats att det i nuläget – särskilt mot bakgrund av att system för e-pengar ännu är relativt nytt och att utvecklingen går snabbt på området – inte finns tillräckliga skäl för att införa särskilda civilrättliga regler för e-pengar. Det bör emellertid övervägas om det inte på sikt finns behov av en bredare översyn på området, eftersom utredningen givit vid handen att rättsläget är något oklart även för andra betalningsmedel än e-pengar.

Riksbanken har ingen erinran mot utredningens förslag i övriga delar.
Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschefen Lars Nyberg efter föredragning av Gent Jansson.


Lars Nyberg

Gent Jansson

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?