Remiss angående framställning till Finansinspektionen från Rikskuponger AB Dnr99-35-DIR

Riksbanken har beretts tillfälle att yttra sig över en framställning från Rikskuponger AB angående utgivning av elektroniska pengar. Rikskuponger AB vill med denna framställan erhålla Finansinspektionens utlåtande på om den verksamhet som Rikskuponger vill bedriva i samarbete med en kommun och en i kommunen belägen skola är tillståndspliktig. Samarbetet innebär att skolan kan, genom kommunens försorg, erbjuda sina elever elektroniska matkuponger som dessa kan använda för att köpa lunchtjänster på några i förväg valda restauranger.

Enligt nuvarande lagstiftning är den verksamhet som Rikskuponger har angett i framställningen inte tillståndspliktig.

I detta sammanhang finns dock anledning att kortfattat beröra de förslag till bestämmelser som finns både på nationell nivå och inom ramen för EU-samarbetet. I betänkandet E-pengar – näringsrättsliga frågor (SOU 1998:14) har föreslagits att utgivning av elektroniska pengar skall vara tillståndspliktig verksamhet. Från tillståndskravet har dock utredningen föreslagit undantag för sådana system som inte kan anses medföra några finansiella systemrisker. Riksbanken delar utredningens uppfattning i den frågan. Det system som Rikskuponger nu beskrivit avses gälla endast på en begränsad plats och både kortens lagringskapacitet och det totala utestående beloppet kan antas vara av ringa värde. Det nu aktuella systemet får därför antas vara exempel på ett sådant begränsat system som utredningen inte ansett behöva tillstånd heller i fortsättningen. Det utkast till EG-direktiv om elektroniska pengar som för närvarande är under beredning kommer sannolikt också att medge undantag från tillståndsplikt för denna typ av begränsade system.

Riksbanken är därmed av den uppfattningen att Rikskuponger AB:s utgivning av elektroniska matkuponger gällande på ett begränsat område inte kan anses utgöra tillståndspliktig verksamhet.

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschefen Lars Nyberg efter föredragning av Gabriela Guibourg.

Lars Nyberg                   

                                            Gabriela Guibourg

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?