Skingsley: Borde Riksbanken ge ut e-kronor?

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Cecilia Skingsley
  • Plats: FinTech Stockholm 2016
”Kommer vi i framtiden att ha e-kronor i en e-plånbok, lika självklart som vi nu har en plånbok med kontanter? Ju mindre vi som bor i Sverige använder sedlar och mynt, desto tydligare blir det att Riksbanken behöver utreda om vi ska ge ut elektroniska pengar som ett komplement till de pengar vi har idag”. Det säger vice riksbankschef Cecilia Skingsley i ett tal på FinTech Stockholm under onsdagen.
Skingsley: Borde Riksbanken ge ut e-kronor?

Idag har nästan alla tillgång till Internet via datorer, smarta telefoner och surfplattor och därmed finns också förutsättningarna för att lansera fler elektroniska betalningsformer. "Om marknaden kan utnyttja den nya tekniken för att lansera nya och populära betaltjänster, varför skulle inte Riksbanken kunna göra samma sak?" fortsätter Skingsley.


Dessutom kan det finnas ett behov hos allmänhet och företag att ha tillgång till pengar som centralbanken, alltså Riksbanken, ger ut även i en framtid när kontanter används mindre än idag. "Även den som är bosatt i Sverige och inte vill ha, kan ha eller får tillgång till bankernas tjänster ska också kunna sköta sina betalningar", säger hon.


Skingsley poängterar att Riksbanken inte har bestämt sig för att ge ut e-kronor. Först måste Riksbanken undersöka ett antal tekniska, juridiska och praktiska frågor. "Just den sjunkande kontantanvändningen i Sverige gör att det är en mer aktuell fråga för oss än för de flesta andra centralbanker. Även om det vid en första anblick kan tyckas enkelt att ge ut e-kronor är det någonting helt nytt för en centralbank och det finns inte någon som vi kan lära av", säger Skingsley.


Skingsley understryker också att om Riksbanken väljer att ge ut e-kronor, är det inte för att ersätta kontanterna utan för att komplettera dem. "Riksbanken kommer att fortsätta ge ut sedlar och mynt så länge som de efterfrågas i samhället. Det är vår lagstadgade skyldighet och den kommer vi självfallet att fortsätta leva upp till", avslutar Skingsley.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?